Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

En nål gick av när en person på Sahlgrenska i oktober förra året donerade benmärg till en sjuk person. Bild: Jonas Lindstedt
En nål gick av när en person på Sahlgrenska i oktober förra året donerade benmärg till en sjuk person. Bild: Jonas Lindstedt

Donerade benmärg till sjuk – nål gick av

En person på Sahlgrenska skulle donera benmärg till en sjuk – då gick nålen av och blev kvar i kroppen. Enligt anmälan har personen fått besvär av händelsen.

Händelsen inträffade i oktober förra året under ett ingrepp där en person donerade benmärg till en annan person. Nålen gick av på toppen och mellan fem och tio mm av spetsen saknades när ingreppet avslutades och misstänktes vara kvar i kroppen. Metallbiten kunde inte lokaliseras med hjälp av händerna men hittades i samband med röntgenundersökning.

Efter konsultation med ortopedspecialist gjordes ett försök att avlägsna metallbiten under lokalbedövning som misslyckades.

Avvakta utredning

Enligt anmälan har donatorn "fortfarande ont och besvär, speciellt vid kyla" och följs fortsatt upp av transplantationskoordinatorn på hematologen vid Sahlgrenska.

SU har efter sin utredning bedömt att detta handlar om ett fel på medicintekniska produkter och alltså inget handhavandefel från läkarnas sida.

– Något sådant här har aldrig hänt förut och läkarna som genomförde ingreppet är vana läkare. Nu vår vi avvakta tillverkarens och läkemedelsverkets utredning, säger Anne Haglund.

Donation till patient

Av anmälan framgår inte vilket sjukdomstillstånd som benmärgen skulle användas för att bota men klart är att donation till en patient och inte till forskning.

Enligt hematologen på Sahlgrenska är det absolut vanligaste att det rör sig om akuta leukemier, kroniska leukemier eller någon form av lymfom.

I första hand letar man donatorer i närmaste anhörig kretsen men en donator kan också finnas tillgänglig via stora internationella register. Om donatorn var närstående framgår inte heller av anmälan som samtidigt gått till Inspektionen för av vård och omsorg, IVO, Läkemedelsverket och tillverkaren av den nål som användes för att dra ut benmärgen.