Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/8

Dramatiska vindar och snörusk

Håll i hatten och glöm inte att kolla uppåt. Kvällen och natten mot fredagen blir dramatisk med stormbyar. Det påverkar tågtrafiken som beräknas komma igång på fredagen.

Det är inte bara Bohusläns kust som drabbas av hårda vindar. Vädret sveper in över hela Bohuslän och även Fyrbodal får sin beskärda del.

Redan efter lunch på torsdagen började vinden trappa upp vid kusten, när de hårda vindbyarna från sydväst kom till Västsverige.

Under hela kvällen och natten kommer vindarna att öka. Dramatiskt.

– Vinden tilltar hela tiden och risken är mycket stor för stormbyar över hela Bohuslän och in mot inlandet och Värnen, säger Kristoffer Molarin, meteorolog på vädertjänsten Foreca och varnar för att risken är överhängande att träd komma att falla under stormens framfart.

Lite sol

Men dramatiken blir inte speciellt långvarig. Redan under fredagsförmiddagen avtar de hårdaste stormbyarna och blåsten lugnar ner sig.

Det kan till och med bli tal om sol på sina ställen.

Men eftersom solsken kommer - regn. Så helgen väntas bli blöt när molnen tätnar på. In mot Trollhättan och däromkring kan regnet till och med bli till snöblandat regn, eller tung blötsnö.

Men några snögubbar lär inte kunna rullas i helgen. För trots hårda vindar, regn och risk för snö - kommer temperaturen att hålla sig uppemot fyra till fem plusgrader.

Kyliga nätter

Däremot framåt söndag, då kommer kallare luft norrifrån och breder ut sig över Fyrbodal och Bohuslän.

– Det kommer att bli kyliga nätter framöver, lovar Kristoffer Molarin.

Men än vågar han inte sia om julen. Blir det en vit jul eller inte?

– Så långt framåt vet jag inte. Men lucia kanske blir vit. För då är risken stor att det kommer snö. Eller så blir det ingen snö alls. Det vet man ju faktiskt aldrig, säger Kristoffer Molarin.

På torsdagseftermiddagen utfärdade SMHI en klass-1 varning. SMHI har utfärdat klass 1-varningar för kuling på Vänern, Skagerack och Kattegatt och för mycket hårda vindar sydväst om Vänern, i inre Dalsland och i hela Bohuslän. Varningen gäller i nuläget natten till fredagen.

Tåg ställs in

Tågtrafiken på Bohusbanan mellan Uddevalla och Strömstad ställs på torsdagskvällen in på grund av blåsten. Tågen beräknas gå igen vid klockan 08:00 på fredagen. 

– Men det beror på om något behöver åtgärdas på järnvägen på morgonen. Man vill inte släppa på tågen förrän man vill se om något behöver åtgärdas, säger Katarina Wolsffran på Trafikverket. 

Resenär hänvisas till Västtrafiks hemsida för information om enskilda resor.