Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Högkostnadsskyddet för sjukresor i regionen kommer att höjas. Bild: PeO Nilsson

Dyrare sjukresor för den som måste ta bilen

Högkostnadsskyddet för sjukresor i regionen höjs – och det blir dyrare för den som måste ta bilen.

Nu höjs högkostnadsskyddet för sjukresor. Det förslaget får regionfullmäktige från hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götalandsregionen.

Vid torsdagens möte föreslog Grönblå samverkan att högkostnadsskyddet för sjukresor skulle höjas med 500 kronor – från 1 500 kronor till 2000 kronor.

Stöd av S och SD

Förslaget fick dock mothugg från V, som i sin tur fick stöd av S och SD.

Nu stannar höjningen på 150 kronor, vilket gör att taket hamnar på 1 650 kronor från 1 juni enligt förslaget.

– Det ursprungliga förslaget hade inneburit en höjning med över 30 procent. Det hade riskerat att slå hårt mot äldre och sjuka som kanske inte har så bra ekonomi – och som kan behöva uppsöka sjukvården ofta. Den nu föreslagna höjningen tycker vi är rimlig – allt kan ju inte vara gratis, säger Håkan Linnarsson, S, som är 2:e vice ordförande i hälso-och sjukvårdsstyrelsen.

"Blir många miljoner"

Grönblå samverkan reserverade sig mot beslutet.

– Vi tycker att det finns skäl för ytterligare höjning. Nu blir det i slutändan rätt många miljoner som ska täckas med skattepengar, säger Jonas Andersson (L) som är ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

Att ta egen bil till sjukbesök blir också dyrare, enligt politikernas förslag.

I dags ges ersättning om man kör över fyra mil enkel resa. Enligt det nya förslaget är det först efter 5,5 mil enkel resa som man blir berättigad till ersättning.

Kan slå hårt

På frågan om det inte slår hårt mot boende i glesbygd som kan ha problem med att hitta alternativ, svarar Jonas Andersson:

– Den risken finns förstås. Måste man köra ofta så kan det förstås påverka plånboken. Jag är medveten om det.

Ändå klubbar ni förslaget?

– Vi anser att det är rimligt med en höjning. De här ersättningarna har legat stilla sedan 2007, säger Jonas Andersson (L).

Han får medhåll av Håkan Linnarsson (S).

– Det är en justering som behövs, det ska inte vara mer fördelaktigt att ta bilen än att åka kollektivt. Samtidigt måste man vara observant så att beslutet inte slår hårt mot de som av olika anledningar kan ha svårt att hitta alternativ, säger han.

Billigare åka kollektivt

En förklaring till att kostnaderna för att ta egen bil höjs, liksom om man måste flyga till ett sjukbesök, handlar om att miljön prioriteras.

– I dag görs 95 procent av alla sjukresor i Västra Götalandsregionen med sjukresetaxi eller egen bil. Vi vill att fler resor ska ske så miljövänligt, trafiksäkert och kostnadseffektivt som möjligt, säger Håkan Linnarsson.

Miljöprioriteringen och uppmaningen till att åka kollektivt gör att styrelsen föreslår fullmäktige att sänka egenavgiften för sjukresor som görs med kollektivtrafik – från 60 till 20 kronor.