Ett nytt åskoväder med lokala skurar väntas under söndagskvällen.
Ett nytt åskoväder med lokala skurar väntas under söndagskvällen. Bild: Johan Nilsson/TT

Efter åskovädret – nu drar nya skurar in över Bohuslän

Under söndagsförmiddagen drog ett åskoväder med kraftiga skurar in över Bohuslän. Nu väntas ett nytt oväder under kvällen.

ANNONS
|

På förmiddagen drabbades Bohuslän av kraftiga skurar på sina håll. Ett åskoväder hade dragit som orsakade tillfälliga översvämningar på en del vägar.

Hur drabbas du av åskovädret?

Skicka dina bilder till redaktionen@bohuslaningen.se och dela med dig.

Enligt SMHI är det inte läge att pusta ut ännu. Under söndagskvällen väntar nämligen ett nytt oväder dra in över regionen.

– Det är en kallfront som rört sig in från havet mellan Norge och de Brittiska öarna, det är det som dragit in över Sverige nu och kommer bidra med mer regn och även åska på sina håll, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Bärgaren har hjälpt fem bilar ur översvämning

Enligt Peter Harrysson på Trafikverkets ledningscentral i region Väst fick man en del rapporter om översvämningar under förmiddagen. Men vid 14-tiden är det återigen full framkomlighet, enligt hans uppgifter.

ANNONS

– Överlag tycker jag vi kommit undan rätt bra ändå, säger han.

Men Ingvar Wiik, bärgare i Uddevalla, har en annan bild. Under söndagen har han hjälpt fem bilar ur översvämningen. Varav hela fyra vid Bastionsgatan.

– Det är mycket trafik och folk har ingen som helst fundering på att det skulle vara att man inte kan köra i vattenmassorna, de kör rätt in, säger han.

När han lämnade Bastionsgatan vid 13-tiden uppskattar han att det var drygt 30 centimeter högt vatten på vägarna.

– Det fyller på där, och nu ska det bli mera regn och då blir det ändå sämre, säger Ingvar Wiik.

”Det hinner inte sjunka undan”

Enligt Moa Hallberg beror översvämningarna på att det kom så mycket regn under mycket kort tid.

– Det hinner inte sjunka undan helt enkelt, säger hon.

Under kvällen väntas nu nya skurar, enligt SMHI:s prognos kan man räkna med runt 10 millimeter per sekund. Men med mycket lokala variationer.

– Det var mer i skurarna som passerade i morse men ni kan räkna med skurbetonad nederbörd undeer kvällen, säger Moa Hallberg.

Mer regn i veckan

På måndagen väntas det bli uppehåll under dagen. Men under kvällen kommer ytterligare ett regnoväder och tar över Bohuslän.

– Det drar in ett regnområde under natten till tisdagen, men sommarvärmen kommer hålla i sig.

ANNONS
ANNONS