Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Efter skolparets våldtäkter: hård kritik från Ivo

Efter den fällande domen mot skolparet får den ansvariga kommunen omfattande kritik i en granskning av Ivo. Granskningen visar att fallet med skolparet inte är det enda som brustit i hanteringen.

Under 2017 uppdagades hundratals våldtäkter mot ett barn som varit placerad i familjehem i en kommun i Bohuslän. Nu har Ivo färdigställt en granskning av den ansvariga kommunen där en rad brister kring kommunens hantering av familjehemsplaceringar lyfts.

Bland kritiken har kommunen bland annat inte alltid tagit referenser på föräldrarna i familjehemmen, dokumentation saknas och personal har i vissa fall inte haft socionomexamen. I övrigt har kommunen inte alltid uppmärksammat förekomsten av våld mot närstående eller utrett familjehemsförälderns omsorgsförmåga, personliga förutsättningar eller inställning till uppdraget.

"Vi hann inte anpassa oss"

Ordföranden i välfärdsnämnden i den berörda kommunen anser att granskningen inte är så allvarlig. Han berättar mycket av den kritik som riktats mot nämnden beror på nya krav från socialstyrelsen, och att majoriteten av det som skrivs redan är åtgärdat.

– Vi hann inte anpassa oss. Så det är egentligen inga fel som gjorts. Hade granskningen gjorts några månader senare hade detta inte varit några problem.

Kommunen ska redan vid årsskiftet ha inrättat nya rutiner för arbetsfördelning och utbildat personal. Ordföranden i nämnden berättar att nämnden kommer ta upp granskningen på ett möte efter sommaren.

– Efter sommaren får vi se om något behöver åtgärdas, annars lägger vi detta till handlingarna som informationsmaterial, avslutar ordföranden i välfärdsnämnden.