Havsforskare vill ha hjälp av fritidsdykare för att kunna identifiera gelébollarna.
Havsforskare vill ha hjälp av fritidsdykare för att kunna identifiera gelébollarna. Bild: Erland Vinberg/TT

Efterlyser vävnad från mystiska jättegelébollar

Mystiska jättelika gelébollar har de senaste åren setts fritt svävande i svenska och norska vatten. Förra året gjordes två observationer i Lysekil. Havsforskare ber nu fritidsdykare om hjälp för att lista ut vad dessa gelébollar är, rapporterar Vetenskapsradion.

ANNONS
|

Gelébollarna, som varit mellan 0,3 och två meter i diameter, svävar på olika djup från strax under ytan ner till 52 meters djup. Den första bollen siktades i en fjord nära Bergen för flera år sedan. Norska havsforskningsinstitutet har sedan dess fått in rapporter om 27 bollar. I juli såg några fritidsdykare en geléboll vid Väderöarna i Bohuslän och förra året gjordes två observationer utanför Lysekil.

Forskarna har en teori om att bollarna kan var äggmassa till en tioarmad europeisk flygbläckfisk, men de är inte säkra

– I nuläget vet vi inte vad de här bollarna består av men vi är övertygade om att det handlar om något levande, berättade Gro I van der Meeren, forskare vid Havsforskningsinstitutet i Bergen för Bohusläningen.

ANNONS

. Forskare ber nu därför fritidsdykare om hjälp med att ta ett vävnadsprov från en geléboll för dna-analys som kan ge klart besked eller åtminstone en ledtråd om de mystiska bollarna.

– Om det är en helt okänd art så finns ju inte dna i några databaser. Men då kan man ändå se på släktskap och börja nysta därifrån, säger marinbiologen Halldis Ringvold till Vetenskapsradion.

Den som ser en geléboll uppmanas att skära loss en bit med en dykarkniv, lägga den i en påse och frysa ned den och kontakta norska Havsforskningsinstitutet. Tidigare har forskare sagt att gelébollarna inte är farliga för människor men båtar som kör på dem kan få problem.

– Den som råkar köra in i en sådan geléboll med sin båt kommer att få problem och det är stor risk att motorn går sönder. Däremot utgör de här gelébollarna inte någon fara för människor, säger Gro I van der Meeren.

ANNONS