Trots att det regnat lite och det kan se lite blött ut på marken vill Eija Suhonen påpeka att faran verkligen inte är över.
Trots att det regnat lite och det kan se lite blött ut på marken vill Eija Suhonen påpeka att faran verkligen inte är över. Bild: Edvin Bergström

Eldningsförbudet fortsätter gälla

Trots lokala skurar och på vissa håll sjunkande temperaturer kvarstår eldningsförbudet.
– Vi förstår att folk vill kunna börja grilla men det hade bara förvirrat om vi hävt det tillfälligt och sedan infört det igen, säger Eija Suhonen, säkerhetskonsulent på Länsstyrelsen.

ANNONS
|

Sedan mitten på juli har det varit totalt eldningsförbud i hela Västra Götalands län. Detta innebär även grillning eller eldning på egen tomt. Ett förbud som kan vara tråkigt för den grillsugna semesterfiraren eller restaurangverksamheter.

– Vi vill såklart kunna häva förbudet för att underlätta för folk så snart som möjligt men det är fortfarande för torrt. Brandrisken är fortfarande hög och torkan går långt ner i marken, säger Eija Suhonen.

Innan Länsstyrelsen kan känna sig säkra på en långtidsprognos som visar att brandrisken minskar kommer förbudet att kvarstå.

– Vädret är och har varit opålitligt. Vi vill hellre ha en varaktighet i beslutet för att underlätta för allmänheten i stället för att häva förbudet och sedan behöva införa det igen.

ANNONS
ANNONS