Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Henrik Holmberg / TT

Eldningsförbudet upphävs i länet - fortsätter gälla i några kommuner

Länsstyrelsen har från och med klockan nio på tisdagsmorgonen tagit bort det generella eldningsförbudet. Det är nu upp till varje kommun att själva bestämma över rådande eldningsförbud och i flera kommuner kommer förbud gälla ett tag till.

Trots att länsstyrelsen nu häver sitt förbud väljer Sotenäs, Tanum och Strömstads kommuner att behålla det eldningsförbud som gällde innan länsstyrelsen kom med sitt övergripande förbud.

– Men hänsyn till att risken för brand i skog och mark fortfarande är såpass hög så valde vi att behålla det förbudet vi hade innan länsstyrelsen kom med sitt beslut, säger Tony Åsberg, ställföreträdande räddningschef i Sotenäs.

Förbudet som gäller nu i kommunerna innefattar all eldning och grillning i skog och mark. Engångsgrillar får inte användas, inte ens i egen trädgård.

– Du får använda riktiga grillar i din egen trädgård eller på särskilt iordningställda grillplatser, säger Tony Åsberg.

I samband med grillning rekommenderar räddningstjänsten el- eller gasolgrill. På campingplatser får endast el- eller gasolgrill användas. Färdigställda grillplatser kan eventuellt användas. Sotenäs kommun skriver på sin hemsida att en riskbedömning ska göras av campingägare eller dess representant.