Elyud 10 år: "Någon skrek vakna, vakna!"

Tidigt på söndagsmorgonen vaknade Elyud 10 år av att någon skrek "vakna, vakna det brinner" utanför hans dörr på Restad gård. – Jag tog på mig ett par shorts och gick ut med min mamma och mina två syskon. Vi mår okej nu, säger han.

ANNONS
|

Klockan är strax efter 09.00 när TTELA anländer till asylboendet på Restad gård. Utanför den eldhärjade trevåningsbyggnaden är det lugnt. Det luktar dock fränt av röklukt och de flesta fönster i huset, där 160 personer bor, står helt öppna. Ett par av Migrationsverkets personal är på plats. De står i en trappuppgång och pratar med personal från ett försäkringsbolag och en saneringsfirma. De talar om vad nästa steg ska bli, hur man på bästa möjliga sätt ska komma tillrätta med skadorna, med lukten i huset. Man hör hur de talar om de psykologiska effekternalukten av brandröken får förde boende. Att så länge det luktar så mycket som det gör finns det stor risk för att det kan kännas otryggt för människor. De vill inte tala med oss utan hänvisartill Jonathan Kvist som är enhetschef på Migrationsverket. – Det viktigaste nu är att de här 160 personerna får mat, varm kläder och information om hur läget ser ut, säger Jonathan Kvist och berättar att de boende har evakuerats till en närliggande gymnastiksal och skolbyggnad.

ANNONS

Enligt honom fungerar det bra just nu och verkar lugnt. – Alla delar av byggnaden är inte lika hårt drabbade, eventuellt kan en del kunna få flytta tillbaka i huset under kvällen, vi jobbar på lite olika lösningar, säger han. Strax utanför gymnastiksalen kommer 10-årige Elyud gåendes med sin mamma. Han har bara ett par shorts, ett par Foppatofflor, en t-shirt och en filt som han håller hårt i över axlarna. – Vi är på väg tillbaka till lägenheten, i huset där det brann. Vi bor på första våningen, det brann ju på den tredje, det var tur att det inte brann hos oss, säger Elyud. Han fryser och säger att det går bra att undertecknad och fotograf promenerar med bort mot bostaden. – Mamma måste hämta sina mediciner, och så fryser hon ju med. Hon har ju bara tofflorna på sig. Elyud går in, hämtar lite grejer och kommer raskt ut igen. – Jag blev så rädd när det hände. Några kompisar knackade på dörren och skrek vakna, vakna det brinner! Jag förstod att vi måste ta oss ut ur huset, det gick så fort. Elyud berättar om brandlarmet, att det tjöt och tjöt, och om flera brandbilar som kom ganska så fort. – Nu är det okej, vi ska gå iväg och äta lite nu, hoppas att vikan få sova här i natt, säger Elyud.

ANNONS
ANNONS