Så här ser plastbitarna ut. Källa: Länssstyrelsen Västra Götaland
Så här ser plastbitarna ut. Källa: Länssstyrelsen Västra Götaland Bild: Ryan Metcalfe

En halv miljon plastbitar kan spolas upp längs västkusten

Ett stort utsläpp av plastbitar i Danmark riskerar nu att nå Bohuskusten. Nu efterlyser Länsstyrelsen plastbitarna och uppmanar allmänheten att slänga de man hittar.

ANNONS
|

Länsstyrelsen i Västra Götaland varnar för ett utsläpp av små svarta plastbitar i havet. Ett utsläpp från ett reningsverk i Danmark under förra veckan resulterade i att ungefär en halv miljon av dessa hamnade i havet.

– Utsläppet uppdagades inte förrän några dagar efter då en privatperson såg det. Därefter har privatpersoner och myndigheter varit och städat men vi vet inte exakt hur mycket de har lyckats få bort, säger Marcus Stenegren på Länsstyrelsen Västra Götaland.

Plastbitarna är så kallad biobärare som ofta används i reningsverk. Just detta reningsverk tillhörde en Laxodling i Danmark som använder dem för att hålla vattnet fräscht.

ANNONS

– De här bryts ner över tid till mikroplaster som absolut inte är bra för varken oss eller miljön. Så de är inte giftiga men slutprodukten ifall de bryts ner till mikroplatser vill vi absolut inte ha i miljön, säger Marcus Stenegren.

En del av plastbitarna har hunnit plockas upp i Ringkøping i Skjerns kommun där utsläppet skedde. De som dock inte spolats upp på de danska stränderna riskerar att följa med strömmarna och spolas upp här istället, enligt Marcus Stenegren. Hittills har det dock inte hittats några här uppe.

Om man skulle hitta plastbitar vill Länsstyrelsen att man tar en bild på dem, skickar till infovasterhavet@lansstyrelsen.se och meddelar var de hittades. Därefter uppmanar de till att slänga plastbitarna i en soptunna eller på plaståtervinningen.

ANNONS