Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/5

En person död efter sjödrama

En man och en kvinna hittades på fredagseftermiddagen i vattnet efter en båtolycka utanför Lysekil. På lördagsmorgonen bekräftade polisen att mannens liv inte gick att rädda. Kvinnan vårdas fortfarande på sjukhus.

Larmet om händelsen kom in 17.18 på fredagseftermiddagen.

– En båt strax nordväst om Lysekil skickar ett förvirrat Mayday-anrop och Sjöfartsverkets helikopter anträffar senare en kvinna vid liv flytandes vid vrakgods. En båt hittar sedan ytterligare en person som jag inte har någon information om skadeläget kring, berättade Anders Lännholm, räddningsledare vid Sjö- och flygräddningscentralen, under inledningen av insatsen.

Enligt tidningens uppgifter ska nödanropet skickats av en norsk segelbåt som upptäckte den nödställda kvinnan i vattnet och att Sjöfartsverkets helikopter därefter kom fram till platsen. Senare anträffades också en man i vattnet.

Anders Lännholm berättar att även en ambulanshelikopter och en polishelikopter larmades ut till havet utanför Lysekil.

– Vi letar nu förutsättningslöst i området, berättade Anders Lännholm vid 18-tiden på fredagen.

Utöver helikoptrarna som larmades ut till området deltog även flera lotsbåtar och andra båtar i insatsen då det efter händelsen var oklart om fler personer kunde vara i nöd.

Den anträffade kvinnan flögs under kvällen i ambulanshelikopter till sjukhus och var medvetslös när hon hittades.

Strax före klockan 07 på lördagsmorgon, bekräftade Johan Josarp, vakthavande befäl vid polisen i region Väst, att mannens liv inte gick att rädda. Anhöriga har underrättats.

Dykare har hittat båten

67-åriga Roy Svensson bor precis vid Norra hamnen i Lysekil som ligger i närheten av platsen som Mayday-anropet skickades ifrån. Roy Svensson berättar att ett stort räddningspådrag pågick utanför hans hem under fredagen.

– Jag tittade ut genom fönstret förut och då stod där en ambulans. Sedan blev det ett större pådrag med sjöräddning, ambulanser, brandkår, polis och så vidare, säger han.

Vid 19.30-tiden på fredagen meddelade polisens presstalesman Tommy Nyman att den försvunna båten hade hittas av dykare på havsbotten i närheten av Stora Kornö utanför Lysekil.

– Båten, en mindre öppen motorbåt, är anträffad och insatsen har avslutas och inga ytterligare personer har anträffats, berättade Nyman.