Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bror Widén, ambulanssjuksköterska, kommer att finnas på plats på Torp på lördag för att visa och informera om HLR. Bild: Kenneth Eriksson

"Enda felet man kan göra är att inte göra något"

Den här veckan är det extra fokus på hjärt- och lungräddning, HLR, något som går att lära sig på ett par timmar men som kan rädda liv. I vårt område kommer det att vara aktiviteter på Orust, i Uddevalla och Tanum.

Det är Riksförbundet Hjärtlung som varje år genomför HLR-veckan för att öka medvetenheten om hur viktigt det är att alla lär sig hjärt- och lungräddning.

I dag, onsdag, är det Restart a heart-day, eller Alla kan rädda liv-dagen som den heter på svenska. Den har initierats av en paraplyorganisation för alla HLR-råd i världen och engagerar skolor, sjukhus, vårdcentraler, räddningstjänster och många fler. I vårt område kommer dagen att uppmärksammas i Ellösparken på Orust där det blir information och uppvisning av HLR och hjärtstartare, samt på Närhälsan i Tanumshede där besökarna kan få prova på HLR.

LÄS MER: Hon kämpar för att få fler hjärtan att fortsätta slå

"Något alla ska kunna"

På lördag har turen kommit till Uddevalla, med aktiviteter från scenen på Torp köpcentrum. Två ambulanssjuksköterskor kommer bland annat att demonstrera hur hjärt- och lungräddning går till, hur en hjärtstartare fungerar och visa hur de jobbar i ambulansen. Det kommer även finnas möjlighet att själv testa HLR på en docka.

– HLR är ju något som helst alla ska kunna, och att lära sig de grundläggande kunskaperna tar bara ett par timmar. Det är viktigt att börja så tidigt som möjligt för att den drabbade inte ska få bestående men. Under en sådan här dag kan vi nå ut med den här informationen till stora folkmängder, säger Bror Widén, ambulanssjuksköterska vid NU-sjukvården, som kommer att vara med under dagen.

LÄS MER: Sotenäs är bäst i landet på hjärtstartare

App kan rädda liv

Han informererar även om att det finns en app som heter SMSlivräddare, som kan bli livsavgörande vid ett hjärtstopp.

– Där kan man registrera hjärtstartare och om man är utbildad i HLR. Sker det sedan ett hjärtstopp inom en radie på en kilometer får man ett larm i telefonen med en fråga om att hjälpa till.

Många vill säkert hjälpa till men kanske är rädda för att göra fel, vad säger du till dem?

– Det enda felet man kan göra är att inte göra något. Det är inte farligt att utföra HLR, även om det inte skulle visa sig vara ett hjärtstopp.

Här anordnas HLR-aktiviteter i veckan

Onsdag 16 oktober:

Ellösparken, Orust, kl. 12: Uppvisning av HLR och hjärtstartare samt hur man agerar vid luftvägsstopp.

Tanums vårdcentral: Prova på HLR.

Lördag 19 oktober:

Torp köpcentrum, Uddevalla: Prova på HLR.

Överby shopping, Trollhättan: Prova på HLR.

Källa: HLR-rådet