Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/21

Ett underbart år för underbara resor

Curt i Vattneböle är en kulturinstitution, en samlingsplats, en bilverkstad både i tiden och ute ur tiden. Han är en av många vi mött under våra resor 2018 och som fastnat i minnet.

Då spelar det inte så stor roll om pappersfaxen inte funkar på verkstaden just den här dagen. Ett kvitto kan skrivas på vad som helst och här är handslaget lika mycket värt, kanske mer. För alla stamkunder litar på Curt Hansson.

Vi hälsade på honom i januari 2018.

Det var väl lite mer av en slump att vi träffade Nils Mattsson i samma bransch, på sin Saabverkstad i Håby. Där lever han gott på att laga överflödet av gamla Saabar som ännu rullar på ute på vägarna. Trogna kunder kommer med sina Saabar till och med från Norge.

Berith tröttnade på slitet

Och lika säkert som att det lär dröja innan Nils får ett stort köpcenter utanför sin verkstad i Håby är det nog att personlig utstrålning hos egenföretagaren har betydelse för kundtillströmningen.

Som hos Berith Olsson på Beriths Tårtor i Berghogen, till exempel. Hon har tillverkat 1 200 tårtor om året sedan år 2000. Efterfrågan växer. Berith tröttnade på slitet som undersköterska på sjukhuset och utvecklade sin hobby - att göra tårtor.

Men även tårtmakandet sliter. Under 2019 tänker hon trappa ner sin tårtverkstad. Så det gäller att vara ute i tid med beställningen om man blivit beroende.

Vi var hos Berith i januari 2018.

Många kvinnliga företagare

Liknande utvecklingskurva har Åke Johansson i Östad i Bullaren, som vi hälsade på i mars. Han lekte mycket ihop med de två små sönerna hemma på gården. När det kliade i händerna byggde han om en trädgårdstraktor så att den fick skopa och lät sedan sönerna köra med den på gården.

Bygget blev så bra att det tände Åkes teknikintresse. Det blev början till dagens Kranman AB, som blivit en av de större skogsmaskintillverkarna i landet och som omsätter 50 miljoner med 30 anställda (jo, sönerna är kvar på gården som blivit en fabrik, men de bygger maskiner i stället för att köra med dem).

Ett annat minnesvärt möte är med de kvinnliga förtagare som mer eller mindre dominerar näringslivet i Varekil. Vi räknade till 15 företaq som drivs av kvinnor i den lilla ort där gamla tingshuset ännu spelar roll, fast nu som företagscentrum, istället för domstol.

En som funnit sin "grej" är Bengt Låstbom, som kom hem från många års arbete utomlands och öppnade "Hem till Bengt", en restaurang med övernattningsmöjligheter i lilla Örn - någon kilometer innan bilfärjan till Malmön.

Annelie och Tavlebords lanthandel

Krogen finns i hans egen bostad och hotellet utgörs av dubbelrum i små Attefalls-stugor i trädgården. Det kan knappast bli mer småskaligt och Bengt har hundratals historier att berätta från sina världsomseglingar.

– Att finna ro för en rastlös själ kräver arbete, sade Bengt när vi hälsade på i våras.

På Orust har Annelie tagit över Tavlebords lanthandel, mellan kyrkorna i Röra och Tegneby, från Maria Olsson. Hon driver saluhallen som förr, då Anders Olsson öppnade butiken 1856.

En bit därifrån kan man bo i Pias och Helges bikupeliknande hotell, lämpligt nog på Honungsgården. De bjuder honungsmassage och bisafaris.

Det verkar inte finnas någon hejd på landsortsfolkets idéer, på hur man ska göra affär på stadsbor som behöver semester. Men den 27-årige fiskaren Simon Brorsson ombord på Klingerö LL110 i Fisketången, har aldrig haft semester.

Ett helt liv på Saltö

Klingerö är ett av tre kvarvarande fiskefartygen i hamnen och Simon har fiskat på heltid sedan han var 16 år. Snacka om yrkesval, även om han enligt egen utsago var påverkad av farfar.

Slutligen fäste vi oss lite extra vid Kjell Samuelsson, 78, som tillsammans med hustrun Elisabeth och katterna Nisse och Bosse bor i paradisliknande miljö på Saltö. Där har Kjell bott i hela sitt liv. I dag finns det ett 15-tal människor kvar här ute som åretruntboende. Kjell behövde inte flytta hem för han har alltid bott här.

Hem flyttade däremot Sven Arwidsson i Hällevadsholm efter många år i Stockholm. Han överraskade oss med att visa upp sitt bil- och motorcykelmuseum under Ica-butiken i centrum. Huset äger han själv.

Detta och många fler berättelser från våra resor 2017 och 2018 finns att läsa här.

Gott nytt år. Kanske ses vi där ute?