Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Antalet fästingar har åtminstone tiodubblats sedan år 2000, enligt fästingexperten Thomas Jaenson. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Antalet fästingar har åtminstone tiodubblats sedan år 2000, enligt fästingexperten Thomas Jaenson. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Experten varnar för fästingar som sprider nya sjukdomar

Klimatförändringarna leder till fler fästingar – och snart även nya fästingar. Det säger experten Thomas Jaenson. Ökade fall av TBE i Västra Götaland tyder också på att antalet fästingar blir fler i Västsverige.

– Sedan år 2000 har antalet fästingar åtminstone tiodubblats.

Det säger fästingexperten Thomas Jaenson, professor emeritus vid institutionen för organismbiologi på Uppsala universitet.

Jaenson jämför årets fästingsituation med den från förra året. Det finns gott om dem, men det varierar också från plats till plats.

– Framför allt beror det på hur många värddjur det finns och hur många det har funnits tidigare år.

De senaste decennierna har antalet TBE-fall i Västra Götaland ökat, något som tyder på att det finns mycket fästingar i Västsverige.

En anledning till det stora antalet fästingar, menar Jaenson, är klimatförändringar. Varmare klimat gynnar såväl hjortdjur, som parasiterna lever på, och fästingarna själva.

– Utvecklingen går fortare i värmen. Mikroorganismer och borreliabakterien utvecklas snabbare när det är varmare. Det gynnar alla de här organismerna.

"Sprider andra infektioner"

Samtidigt varnar Jaenson för att ett varmare klimat också kan innebära att nya, hittills främmande fästingar kan få fäste i Sverige.

– I sydligaste Sverige kan den vanliga fästingen bli allt ovanligare i framtiden och ersättas av andra arter. Sådana som finns i medelhavsområden, säger Thomas Jaenson.

– Förra sommaren var det många nya fynd av två arter av flyttfågelfästingar. De är inte etablerade i Sverige ännu, men kommer antagligen snart vara permanenta bofasta, reproducerande arter här. De sprider andra infektioner än vår vanliga fästing, som en typ av blödarfebervirus. Och det här är på grund av klimatförändringarna.