Bläckfisksvampen som Linda hittade på Orust, är knallröd och luktar kattskit.
Bläckfisksvampen som Linda hittade på Orust, är knallröd och luktar kattskit. Bild: Linda Börjesson

Extremt ovanligt svampfynd på Orust – luktar kattskit

Linda Börjesson sprang på en långväga svamp på sin skogspromenad på Orust. Det var en knallröd bläckfisksvamp som luktar kattskit.
– Jag har aldrig sett något liknande, säger hon.

ANNONS

För drygt en vecka sedan var Linda Börjesson och en väninna var ute på en hundpromenad i skogen i Svanvik på Orust, när hon såg något annorlunda bland löven, vilket lokaltidningen STO var först att berätta om.

– Min hund stannade och började lukta på något. Först trodde jag det var en blomma då den var knallröd som en röd julstjärna, berättar hon.

Men någon blomma var det inte, vilket hennes väninna berättade för henne. En kollega fick fram att det inte direkt var en kantarell hon sprungit på, utan en bläckfisksvamp som ursprungligen ska komma ifrån Australien, Sydostasien och Tasmanien. Den var stor med, de tentakelliknande armarna som stod rakt upp i luften på den när hon hittade den, bedömde hon var sju till åtta centimeter långa.

ANNONS
Ungefär så här ser en bläckfisksvamp ut.
Ungefär så här ser en bläckfisksvamp ut. Bild: Arkivbild: Stephen Farhall

Hon är en van svampplockare, men har aldrig sett den knallröda svampen tidigare.

– Jag har aldrig sett något liknande.

Linda Börjesson var den som hittade den udda svampen på Orust.
Linda Börjesson var den som hittade den udda svampen på Orust. Bild: Privat

Unik svamp

När hon var på skogspromenaden hade hon ingen mobil med sig, så dagen därpå gav hon sig ut igen för att föreviga den unika svampen, men då var den nedtrampad. Då såg hon inte bara en svamp, utan två som stod med en meters mellanrum.

Svampexperten Magnus Neuendorf bekräftar att det är en bläckfisksvamp och att den är släkt med stinksvampen, han misstänker att bläckfisksvampen kommit hit via sporer i jorden eller med växter.

2008 rapporterades de första fynden av bläckfisksvamp i Sverige. Sen dess har dess har den bara hittats på cirka tio platser i landet, flest exemplar i nordvästra Skåne.

Magnus Neuendorf är svampexpert och berättar om svampar på Göteborgs botaniska trädgård varje år.
Magnus Neuendorf är svampexpert och berättar om svampar på Göteborgs botaniska trädgård varje år. Bild: Göteborgs botaniska trädgård

Magnus Neuendorf menar att det är möjligt att den får fäste här i framtiden, för klimatförändringarna gör ju att det blir allt varmare.

Går den att äta eller är den giftig?

– Jag skulle inte tro att den är giftig, men den är knappast god – med tanke på hur den stinker kattskit, säger Magnus Neuendorf.

Han berättar att armarnas insida är täckta med en olivbrun stinkande spormassa.

Att den stinker har även Linda Börjesson hört talas om.

ANNONS

Märkte du att den luktade illa?

– Jag luktade inte på den, men måste ha luktat något då den drog till sig min hund. Hundar brukar gilla kattskit, tyvärr.

I fortsättningen kommer Linda Börjesson hålla utkik efter den illaluktande röda svampen på sina skogspromenader.

– Jag kommer att hålla ögonen öppna i fortsättningen, vilket nog alla Svanviksbor också kommer att göra, säger Linda Börjesson.

ANNONS