Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Andreas Olsson
Bild: Andreas Olsson

Färre covid-19-patienter – har minskat sedan i fredags

Under helgen har antalet personer som vårdas för covid-19 minskat inom NU-sjukvården. ”Inga stora förändringar”, enligt kommunikationschefen. Samtidigt fick akutmottagningen på Näl vara särskilt beredd i samband med industribranden i Stenungsund.

Sedan i fredags har antalet patienter som vårdas med konstaterad covid-19 på Näl och Uddevalla sjukhus både ökat och minskat. I fredags var 62 patienter inskrivna, i lördags 64 och på söndagen 60. Även antalet patienter som behövt intensivvård har minskat, från 15 personer i fredags till 12 på söndagen.

– Det har varit något färre patienter men det rör sig inte om några stora förändringar, säger kommunikationschef Niklas Claesson.

Få patienter från andra områden

Under söndagen konstaterades fem nya dödsfall i covid-19 i Sverige men inga av dessa har skett i Västra Götaland. På de olika sjukhusen i hela Västra Götalandsregionen vårdades under söndagen totalt 342 personer med covid-19, vilket är lika många som rapporterades under lördagen. Antalet patienter som intensivvårdas var 83 på söndagen jämfört med 89 på lördagen.

Finns det patienter från andra geografiska områden som just nu vårdas inom NU-sjukvården?

– Inte vad jag känner till, det kan vara enstaka fall. Generellt är det ingen stor trafik mellan sjukhusen just nu men vid behov hjälps vi självklart åt.

Beredda på brandskador

Under lördagskvällen uppstod en annan händelse som fick NU-sjukvården att vara särskilt beredda – branden inne på Borealis industrianläggni ng i Stenungsund. Anläggningen tillverkar polyeten (en slags plast) och räddningstjänsten arbetade hela natten med att släcka branden. På Näls akutmottagning fick personalen stanna kvar och invänta händelseförloppet.

– Akutmottagningarna på Kungälvs sjukhus och Näl är särskilt rustade för att ta emot patienter som varit med om kemolyckor. Därför fick akutpersonal stanna kvar längre så att vi skulle vara beredda ifall det skulle komma många patienter därifrån som behövde akutvård. Men lyckligtvis gjorde det inte det, säger Niklas Claesson.

Borealis skriver på sin hemsida att räddningstjänsten under lördagskvällen bekräftade att inga personskador uppstod i samband med branden.

Coronaläget

Den 10 maj kl. 11:00 fanns det totalt 342 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 83 på intensivvårdsavdelning (IVA), på sjukhusen i Västra Götalandsregionen.

NU-sjukvården:

60 personer varav 12 på IVA

Sahlgrenska Universitetssjukhuset:

177 personer varav 44 på IVA

Sjukhusen i Väster:

35 personer varav 7 på IVA

Skaraborgs sjukhus:

27 personer varav 8 på IVA

Södra Älvsborgs sjukhus:

43 personer varav 12 på IVA