Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Björn Järbur, sjukhusdirektör för NU-sjukvården Bild: Stefan Bennhage
Björn Järbur, sjukhusdirektör för NU-sjukvården Bild: Stefan Bennhage

Färre fall av covid-19 – men vården fortsatt pressad

Enligt färska siffror minskar antalet covid-patienter i Västra Götalandsregionen. Samtidigt har NU-sjukvården inte samma nedåtgående kurva jämfört med andra sjukhus.
– Med hjälp av att våren kommer och att vi också blir vaccinerade så ska vi väl lyckas att trycka ner det här, säger Björn Järbur, sjukhusdirektör för NU-sjukvården.

De senaste siffrorna från Västra Götalandsregionen visar att 397 patienter nu vårdas för covid-19 i länet, varav 58 patienter ligger inne på intensivvårdsavdelningen. NU-sjukvården vårdar 85 personer varav 6 personer på iva.

– Det var tacksamt att det minskade något igår men det är ju ett oklart läge. Vi vet ju inte riktigt vart det tar vägen och vi har inte haft samma positiva utveckling som de andra sjukhusförvaltningarna så vi är extra spända på det, säger Björn Järbur, sjukhusdirektör för NU-sjukvården.

Enligt Björn Järbur har smittspridningen i området varit större jämfört med framförallt Skaraborg och Sjuhärad.

– Det är ju antalet smittade i samhället som avgör hur många det är som behöver epidemivård eller intensivvård. Men varför vi har legat på en lite högre nivå vågar jag inte uttala mig om, säger han.

Avlida kommun för kommun

Enligt den senaste statistiken från Socialstyrelsen från 25 januari har totalt 69 personer avlidit av covid-19 i Uddevalla kommun sedan pandemins start. Tolv personer har avlidit i Munkedal, tio personer i Lysekil och på Orust. I Tanum har sju personer avlidit och fem personen i Sotenäs. Statistik efter den 25 januari har ännu inte inkommit.

Strömstad har flest antal coronasmittade i regionen, med 46 smittade per 10 000 invånare. Lägst ligger Munkedal med 12 smittade per 10 000 invånare. Detta enligt den senaste statisten från Västra Götalandsregionen gällande antal smittade per 10 000 invånare fram till vecka tre. Samtliga kommuner i Bohusläningens bevakningsområde har minskade antal smittade per 10 000 invånare jämfört med föregående vecka.

Antal bekräftade fall per kommun, per 10 000 invånare, vecka tre (förändring från vecka två)

Strömstad: 46 (-3)

Färgelanda: 39 (+/-0)

Tanum: 33 (-5)

Orust: 25 (-27)

Uddevalla: 23 (-9)

Sotenäs: 15 (-31)

Lysekil: 14 (-18)

Munkedal: 12 (-14)

Källa: Västra Götalandsregionen

Exakt vilka händelser som ändrar förutsättningarna och påverkar upp- och nedgångarna är svåra att förutspå enligt Björn Järbur. Men tack vare våren och vaccinet tror han utvecklingen kan förändras till det bättre.

– Om vi tittar på hela VGR så ser vi att vi kommer få en nedgång. Med hjälp av att våren kommer och att vi också blir vaccinerade så ska vi väl lyckas att trycka ner det här. Men man kan inte utesluta att man också skulle kunna få en andra puckel på den andra vågen och då kommer det säkert inte bara drabba NU-sjukvården. Men vi hoppas att det inte ska bli så.

Antal inneliggande patienter

Den 28 januari kl. 10:00 fanns det totalt 397 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 58 på intensivvårdsavdelning (iva), på sjukhusen i Västra Götalandsregionen.

NU-sjukvården: 85 personer varav 6 på iva

Sahlgrenska Universitetssjukhuset: 188 personer varav 33 på iva

Sjukhusen i Väster: 29 personer varav 5 på iva

Skaraborgs Sjukhus: 45 personer varav 10 på iva

Södra Älvsborgs Sjukhus: 50 personer varav 4 på iva

Källa: Västra Götalandsregionen