Färre testar sig för corona – vårdcentraler har lediga tider

Efter årsskiftet har färre testat sig för covid-19 i Västra Götaland. Det kan bero på att färre har symptom, menar hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström.

ANNONS
|

Samtidigt som vårdcentralerna, och laboratorierna, har arbetat med att skala upp kapaciteten har det löpande larmats om bristande tillgänglighet till coronatesterna under pandemin.

Nu menar hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström att tillgängligheten är bättre än på länge.

– Vårdcentralerna signalerar att de har lediga tider, konstaterar hon.

Lägre tryck för covid-19-test

Omkring 50 000 PCR-tester utfördes i regionen under vecka 52, vilket var rekordmånga. Därefter har det minskat. Förra veckan var antalet tester 36 180 stycken enligt regionens statistik.

– Från att trycket har varit så stort att det inte funnits lediga tider, finns det nu lediga tider. Det tolkar vi som att färre har behov av att testa sig, det vill säga att färre är sjuka och behöver ha ett test.

ANNONS

Du tror inte att det beror på att människor med symptom väljer att inte testa sig?

– Det kan vi aldrig hundraprocentigt veta. Men att man just de här senaste två veckorna skulle välja att inte testa sig, om man gjorde det i höstas, tror jag inte.

Andelen positiva provsvar minskar

Samtidigt som antalet tester minskar, syns också en minskning av andelen positiva provsvar. 12 procent av de provtagna hade covid-19 förra veckan.

– Jag hoppas att alla med symptom testar sig. Det är det som är viktigt för att vi ska kunna få kontroll på smittan.

ANNONS