SIGNALKRÄFTA
SIGNALKRÄFTA Bild: Peter Claesson

Förbjudet att hantera signalkräfta i Dalsland och norra Bohuslän

Nya regler ska bromsa kräftpesten hoppas Havs- och vattenmyndigheten, HaV som nu lägger fram ett förslag till regeländringar för hantering och fiske av signalkräftor.

ANNONS

Det ska bara bli tillåtet att fiska den här inplanterade kräftan i Vänern, Dalälven och söder ut.

I Dalsland, norra Bohuslän från Kungälv och norrut, Värmland, på Gotland och Öland och i östra Dalarna och i hela landet norröver blir det stopp för fisket. Här blir det också förbjudet att sälja eller idka byteshandel med med okokta signalkräftor.

Sedan tidigare är import, utsättning, flyttning och odling av signalkräfta förbjudet.

– Det kommer att finnas dispenser för ställen med goda bestånd där man fiskat tidigare. Men vi vet att signalkräftan är bärare av pest och att hela 97 procent av vår svenska flodkräfta är utslagen. Det kräver åtgärder om vi ska rädda den, säger Sofia Brockmark, utredare vid enheten för fiskereglering på Hav.

ANNONS

Nu är det helt stopp för utsättning av signalkräfta i alla vatten i hela landet. Tidigare har man fått lov till detta i vatten som redan haft bestånd av signalkräfta.

– Man får inte heller odla signalkräftor här i Sverige.

I snart 20 år har svenska myndigheter infört en mängd restriktioner för att förhindra spridning av kräftpest, som är en parasit som signalkräftan kan leva med med som flodkräftan dör av.

Det är förbjudet att byta, odla, föda upp, transportera, använda och hålla 49 arter som av EU listats som invasiva (det vill säga ta över en miljö eller konkurrera ut inhemska arter). Signalkräftan är en av dem.

HaV:s nya regelförslag ska både skydda den inhemska flodkräftan och samtidigt möjliggöra fortsatt fiske av signalkräfta, eftersom den på sina håll är en viktig resurs och inkomstkälla för sötvattenfiske.

De nya reglerna föreslås träda i kraft 1 januari 2020.

Signalkräftan började inplanteras i Sverige redan på 1950-talet.

Den ansågs under många år vara en bra ersättning för den svenska flodkräftan som påverkades negativt av försurning.

Signalkräftan ansågs bra därför att den var var livskraftig och växer till snabbare än flodkräftan och därmed mer ekonomiskt försvarbar.

Under 1980-talet blev det uppenbart att signalkräftan smittade svenska vatten med pest.

ANNONS