Fördubblat antal coronafall i Uddevalla

På torsdagen släppte Folkhälsomyndigheten nya coronasiffror för Sveriges kommuner. I Uddevalla är siffran dyster där antalet fall har dubblerats på en vecka. Antalet fall ökar även i de andra kommunerna i norra Bohuslän.

ANNONS
|

Statistiken pekar endast åt ett håll – spridningen av coronaviruset ökar i det svenska samhället ännu en gång. I Västra Götalandsregionen inkommer hundratals positiva provsvar dagligen för tillfället. Detta trots att testningen har bromsats på grund av att testkapaciteten har slagit i taket.

På torsdagen står det klart att antalet bekräftade fall fördubblades i Uddevalla förra veckan. 104 personer har testat positivt, i jämförelse med 54 personer veckan innan.

– Utbrottet är i full gång och vi har en stor smittspridning i samhället. Vi får mycket rapporter från arbetsplatser där det spridits mellan arbetstagare, säger smittskyddsläkaren Eva Lindhusen Lindhé.

Enligt Folkhälsomyndighetens statistik går det även åt fel håll i andra kommuner i norra Bohuslän, även om inte lika drastiskt.

ANNONS

I både Lysekil och Sotenäs har antalet positiva fall ökat från sju till elva. Munkedal och Tanum har liknande siffror, sex till tio fall respektive fyra till tio.

– Det är upp till oss alla att bete oss väl, och uppenbarligen gör vi inte det eftersom smittan sprids, säger smittskyddsläkaren och fortsätter.

– Hur beter sig alla på arbetsplatserna? Sitt inte tillsammans och ät och håll digitala möten för att inte tränga ihop er.

Smittskyddsläkaren vill också fastslå att det inte är tid för fest och sociala evenemang. Hon säger att alla bör hålla sig från att umgås med människor som inte bor i samma hushåll.

– Detta gäller även tonåringarna som är sugna på att festa. Vi ser konsekvenser nu från bland ungdomar från halloween och höstlovet. Trots restriktioner genomfördes fester till skam för elever och föräldrarna som tillät detta. Ta det som en lärdom, inga fler fester nu, vädjar Eva Lindhusen Lindhé.

ANNONS