Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har placerat två brandhelikoptrar med 90 minuters beredskap i Lysekil under fredagen. Bild: Meli Petersson Ellafi

Förhöjd risk för skogsbränder i hela Bohuslän

Det råder förhöjd risk för skogsbränder i hela Bohuslän under fredagen, meddelar SMHI.

– Vi varnar för skogsbrandsrisk för hela ert område under fredagen, säger Linus Karlsson, meteorolog vid SMHI till Bohusläningen.

Under torsdagskvällen fick räddningstjänsten också ta hjälp av helikoptrar när det började brinna i terrängen utanför Uddevalla.

Anledningen till den förhöjda skogsbrandsrisken är att det är torrt och lättantändligt i skog och mark, men redan till helgen väntas regn över i princip hela Bohuslän.

– Just nu är den förhöjda riskvarningen utfärdad bara för fredagen, men det uppdateras kontinuerligt, säger Linus Karlsson.

LÄS MER: Flera markbränder under Kristi himmelsfärd

Åska en brandrisk

Privatpersoner uppmanas att inte elda utomhus under fredagen.

– Men under fredag kväll och natten mot lördag har vi ett regnområde som passerar och väntas drabba hela Bohuslän. I samband med lokala skurar kan det dock också finnas risk för någon åskknall, åska är ju absolut ett fenomen som kan sätta igång en brand.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har placerat två brandhelikoptrar i Lysekil, med anledning av den förhöjda brandrisken.

– Vi har två stycken i Lysekil som står med 90 minuters beredskap. Det är en löpande bedömning som görs kontinuerligt och kan ändras igen i morgon bitti, säger Magnus Nelson, kommunikatör på MSB, som också berättar att man över hela landet har sammanlagt åtta helikoptrar i beredskap.

– Men vi kan ta fram fler vid behov, och det är ingenting ovanligt att vi placerar två stycken på samma ställe.

Regnigt hela helgen

Det ostadiga vädret väntas fortsätta under hela helgen.

– Regnprognosen gäller även söndagen, då vi också räknar med blygsammare dagstemperaturer runt tio grader. På lördagen kan det bli lite varmare på sina håll, säger Linus Karlsson.

LÄS MER: Flera enheter kämpade mot skogsbrand i Uddevalla