Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Den första tranan för året siktades vid Vadboden vid Hornborgasjön. Bild: Mikael Bly
Den första tranan för året siktades vid Vadboden vid Hornborgasjön. Bild: Mikael Bly

Första tranan siktad vid Hornborgasjön

Årets första trana har siktats vid Hornborgasjön, men det lär dröja innan resten av tranorna kommer och trandansen kan börja på riktigt.

Fågelskådaren Mikael Bly hade tagit sig till Hornborgasjön på söndagsmorgonen för att se vilka fåglar han kunde få syn på efter att isen släppt. Någon trana hade han inte räknat med att få se, men plötsligt så gled den in över sjön.

– Det är väldigt tidigt egentligen, så det var inte väntat. Min första tanke var att det var en havsörn eftersom att jag såg de stora vingarna, säger Mikael Bly.

Tranan gick omkring och åt bland en grupp grågäss i cirka en halvtimme, innan en havsörn gled över sjön och skrämde iväg gässen. Då gav sig även tranan av.

LÄS MER: Örnkoll i väntan på tranorna vid Hornborgasjön

Det lär dock dröja innan trandansen kan börja på allvar. Enligt ett pressmeddelande från länsstyrelsen i Västra Götaland kan man inte räkna med någon tillströmning av tranor förrän om ett par veckor. Att den första tranan dök upp redan nu har förmodligen att göra med den varma luften som drog in över landet i helgen.

– Nu har det ju varit varmt ett tag här. Sånglärkan har hörts och tofsviporna har dykt upp, så det är många vårtecken där ute, säger Mikael Bly.