VILL HA ARBETSRO.  Situationen på medicinkliniken på Näl beskrivs som ohållbar och nu har en anmälan till Arbetsmiljöverket gjorts. " Vi dras med ständiga överbeläggningar och personalbrist, det håller inte i längden", säger Haide Gårdlind Mellgren, huvudskyddsombud för Vårdförbundet inom NU-sjukvården,
VILL HA ARBETSRO. Situationen på medicinkliniken på Näl beskrivs som ohållbar och nu har en anmälan till Arbetsmiljöverket gjorts. " Vi dras med ständiga överbeläggningar och personalbrist, det håller inte i längden", säger Haide Gårdlind Mellgren, huvudskyddsombud för Vårdförbundet inom NU-sjukvården,

Facken har fått nog – anmäler vården

Skyddsombud från fyra fackförbund har gjort en gemensam anmälan till Arbetsmiljöverket. Anledningen är den pressade situationen för personalen på medicinkliniken på Näl – som beskrivs som ohållbar.

ANNONS
|

Haide Gårdlind Mellgren, huvudskyddsombud för Vårdförbundet inom NU-sjukvården, anser att det helt enkelt inte går längre, att personalen snart inte orkar mer, skriver ttela.se

– Vi måste reagera, våra medlemmar orkar inte hur länge som helst. Vi ser ingen ände, det blir inte den förändring som arbetsgivaren pratar om. Vi är vid en punkt där det handlar om att sätta ner foten och se allvaret i detta.

Det är i huvudsak överbeläggningar och personalbrist som fått skyddsombuden från Vårdförbundet, Kommunal, Vision och Saco, att agera mot att arbetsbelastningen för deras medlemmar på medicinkliniken är ohållbar. Trots att man påtalat problemen gång på gång för de ansvariga, anser man inte att arbetsgivarens insatser varit tillräckliga för att få bukt på situationen.

ANNONS

– Vi har belyst pressen här, på olika sätt, ända sedan 2013. Visst har arbetsgivaren tagit fram handlingsplaner, men de förändringar som eventuellt har gjorts har inte varit hållbara. Det är så vi och våra medlemmar känner och upplever det, säger Haide Gårdlind Mellgren.

Därför har hon och de andra skyddsombuden nyligen gjort en gemensam anmälan till Arbetsmiljöverket, där de kräver omedelbara åtgärder för att få till en hållbar arbetsmiljö inom verksamheten – både på kort och lång sikt;

Haide Gårdlind Mellgren menar att konsekvenserna av minskade antal vårdplatser på kliniken, konstanta överbeläggningar och för lite vårdpersonal gör att arbetsbelastningen upplevs konstant hög för de anställda på plats.

– Vi har ett fortare inflöde av patienter som inte går ihop med antalet vårdplatser och bemanning kopplad till det. Personalen känner inte att de kan ge en god och säker vård. Stresspåslaget gör att de måste hålla en sådan hastighet på allt att risken att göra fel ökar.

n Vet ni ungefär hur många ur personalstyrkan på medicinkliniken som känner såhär?

– Jag kan inte svara på exakt siffra men det är såklart många. Men det är inte det viktiga här. Att en enda ur personalen far illa är redan där en för mycket.

ANNONS

Haide Gårdlind Mellgren har ett önskemål som borde vara självklart;

– Ingen ska behöva ha ont i magen när man går hem från jobbet eller när man kommer dit. Vi måste få känna att vi kan ta hand om våra patienter. Det är det viktiga här.

Till Radio Väst säger Magnus Kronvall, chef för medicin och akut, att han instämmer i fackförbundens beskrivning. Det viktigaste för honom är att få bukt på problemet att medicinskt färdigbehandlade patienter ligger kvar på sjukhuset i stället för att åka hem och få vård i sin hemkommun.

ANNONS