Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/39

Fartyg på grund i Västsverige

Ett lastfartyg har gått på grund strax norr om slussen i Lilla Edet. Ett hål hade slagits upp i skrovet och fartyget tog in vatten. Under förmiddagen kunde räddningstjänsten få ombord pumpar som har pumpat bort vatten.

Det var vid tvåtiden i natt som fartyget Sternö, som är lastat med spannmål, gick på grund i Göta älv. Fartyget började ta in vatten och räddningstjänst larmades till platsen norr om Ströms sluss.

Vid halv sju-tiden på morgonen hade arbetet med att pumpa ut vatten från båten ännu inte kunnat påbörjas, enligt räddningstjänstens insatsledare Stefan Halldin.

– Fartyget står med kraftig slagsida. Det är så pass instabilt att vi inte har kunnat gå på. I nuläget arbetar vi med att försöka få fartyget att ligga still, säger han.

Ombord på fartyget fanns sju personer i besättningen. Ingen har kommit till skada och alla lyckades ta sig i land.

"Kantrar mer och mer"

Enligt vår reporter på plats låg fartyget stöttat mot en sarg under morgontimmarna. Men sargen såg ut att ha gett vika.

– Det kantrar mer och mer, säger insatsledare Stefan Halldin vid klockan halv åtta.

Vid 9-tiden ansågs fartyget vara säkrat då det förtöjts intill en pir i kanalfåran innan slussen i Lilla Edet. 

– Fartyget är säkrat men har så pass kraftig slagsida babord att vi inte har kunnat gå ombord börja pumpa ut vatten. Det finns flera aktörer på plats och vi diskuterar hur vi ska gå till väga, säger Göran Andersson, verksamhetschef vid räddningstjänsten i Lilla Edet, till Göteborgs Posten.

Oljeläckage

Under förmiddagen kunde räddningstjänsten till sist få ombord pumpar som har pumpat bort vatten. Vattenfall har även sänkt nivån med 0,5 meter i älven.

– Vi har minskat flödet och det är nästan helt avstängt i Trollhättan, Vargön och Lilla Edet för tillfället, säger Magnus Carlson, chef för drift och underhåll på Vattenfall, som nu samarbetar nära med räddningstjänsten och Sjöfartsverket. 

En saneringsfirma har kontrollerat risken för läckage. Ombord på fartyget finns 20 kubikmeter olja. 

– Det har läckt ut lite, men tanken är hel. Vi ska försöka pumpa ut det också, säger Göran Andersson.

Läget var vid halv elva-tiden stabilt och all personal avvaktar nya besked. 

Stopp i båttrafiken

Det är för tillfället stopp i båttrafiken förbi Lilla Edet och i nuläget är det oklart hur länge arbetet kring olyckan kommer att pågå.

– Omöjligt att veta. Det kan ta allt från några dagar till en vecka, kanske mer, säger Göran Andersson som under sina 20 år i räddningstjänsten inte varit med om något liknande.

Det finns heller ingen prognos för när båttrafiken kan återupptas. Enligt Ulrika Ekström, kommunikationsdirektör på Sjöfartsverket, är det en handfull fartyg från Vänern som måste trafikera den påverkade sträckan innan måndag, då ett kanalstopp är planerat sedan tidigare.

Ingen misstanke om brott

Fartyget är drygt 60 meter långt och 11 meter brett. Det ägs av ett svenskt rederi och har sin hemmahamn i Kalmar men var på väg mot Helsingborg via Göteborg, när det gick på grund.

Enligt polisen har besättningen kontrollerats för nykterhet i samband med händelsen, och där fanns inga anmärkningar.

– Det finns ingen misstanke om brott, säger Tobias Land, inre befäl på polisen i Trollhättan.

Artikeln uppdateras.