På valmyndighetens sida står det att valdeltagandet i Södra Skärgården minskat kraftigt i år. Men uppgiften stämmer inte.
På valmyndighetens sida står det att valdeltagandet i Södra Skärgården minskat kraftigt i år. Men uppgiften stämmer inte.

Felaktig siffra bakom lågt valdeltagande i Södra Skärgården

På valmyndighetens sida står det att valdeltagandet i Södra Skärgården minskat kraftigt i år, något som lett till att många boende har hört av sig till GP och undrat om deras röster har räknats. Nu visar det sig att valmyndighetens statistik inte stämmer.
– Siffran är inte korrekt, säger Bill Werngren, chef på valkansliet.

ANNONS
|

I helgen fastställdes det slutgiltiga valresultatet i riksdagsvalet. Samtidigt visar Valmyndighetens hemsida att valdeltagandet i Södra Skärgården minskat kraftigt.

I valdistriktet Styrsö-Köpstadsö har deltagandet i riksdagsvalet nästan halverats. Även i valdistrikten Donsö-Vrångö och Brännö-Asperö har valdeltagandet minskat kraftigt.

Många boende har under förra veckan hört av sig till GP och uttryckt oro över att deras röster inte har räknats.

Valchefen: Siffrorna stämmer inte

Men nu visar det sig att siffrorna inte stämmer.

– Det är väldigt många som har ringt in och frågat, men valdeltagandet är inte så lågt som det står i den här statistiken, säger Bill Werngren, chef på valkansliet.

ANNONS

Generellt brukar förtidsrösterna samlas in och räknas vid vallokalerna på valdagens morgon.

Men så var inte fallet för Södra Skärgården.

– Olika omständigheter gjorde att det blev för sent att köra ut dem. Vi har valt att räkna in dem vid ett senare tillfälle, säger Bill Werngren.

Kommer att ändras

De felaktiga siffrorna kommer nu att korrigeras i efterhand. Men först måste Länsstyrelsen räkna klart resultaten i regionvalet och kommunvalet.

– Det beror på när Länsstyrelsen är klara, det kan hålla på ett tag, säger Bill Werngren.

I de tre valdistrikten bor det sammantaget 3711 invånare som är röstberättigade i riksdagsvalet.

Läs också: Här är Wannholts starkaste fäste - följ med till området där 44,4 procent röstade på Demokraterna

ANNONS