Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Roger Larsson

Fick vänta 12 dagar på operation

Efter att brutit hälbenet fick först patienten ta flyget från Östersund till NÄL och därefter vänta 12 dagar för operation. IVO anser inte att hanteringen av patienten varit förenlig med god och säker vård.

En person skadade foten efter att ha ramlat ner från en plint och fördes till Östersunds sjukhus. Efter röntgen konstaterades det att hälbenet var brutet, men att patienten borde föras till sitt hemsjukhus Näl.

För att ta sig dit skulle patienten på egen hand ta flyget – med ordination på att ha foten i högläge under resan.

Dagen efter var patienten framme vid Näl, men på grund av att det då bildats blåsor så beslutade man där att avvakta med operationen. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kritiserar nu både Östersunds sjukhus och Näl för bristfällig vård och behandling. Att patienten ordinerades högläge av av foten på flyget är inte en rimlig åtgärd eftersom det hade krävt en liggande transport.

IVO anser också att operationen borde gjorts akut i Östersund eftersom det enligt riktlinjerna för en sådan skada bör göras inom 24 timmar.

Avvaktade operation i 12 dagar

På Näl dröjde det 12 dagar till operation. Verksamhetschefen menar att 24 timmar redan hade passerat när patienten kom in till dem och anser i sitt yttrande till Ivo att patienten behandlats utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet.

Den läkare som däremot opererat patienten påtalar dock att operationen borde gjorts inom 24 timmar efter skadan, och Östersunds sjukhus lika gärna hade kunnat utföra operationen, då även de har stor trauma verksamhet.

IVO menar att Näl brutit i handläggningen då de inte försäkrade sig om att operationen skulle kunna genomföras inom 24 timmar. Trots att de hade överenskommelse med Östersund sjukhus om att ta emot patienten.

Efter operation komplicerades även skadan, vilket gjorde att patienten fick remitteras till ett tredje sjukhus för fortsatt vård.

IVO slår fast att den medicinska handläggningen vid både Östersunds sjukhus och Näl inte varit förenlig med god och säker vård.