Fiskare rasar mot krokförbudet som införts

Fiskare skulle egentligen ägna hösten åt att fiska torsk och gråsej. Men de kan inte få upp fisken.

ANNONS
|

Bengt Andersson sätter ner en tom en frigolitlåda på kajen och går sedan ombord på sin fiskebåt Mia. Han kommer tillbaka med två krokar och lägger på lådan för att pedagogiskt kunna visa på skillnaden. Den ena är ungefär tre centimeter lång, den andra runt decimetern. Den mindre kroken använder Bengt Andersson och hans kollegor på Hönö för att fiska makrill, den större används för torsk och gråsej. Från och med 28 augusti är alla krokar, oavsett storlek, förbjudna. Anledningen är att makrillkvoten för i år är uppfiskad.

– Men den här används inte ens för makrillfiske. Den här får man ingen på makrill på, säger han och håller upp den större kroken.

ANNONS

Den så kalladekustkvoten för makrill är i år 250 ton. Havs- och Vattenmyndigheten har konstaterat att fram till och med juli år hade ungefär 230 ton makrill fiskats upp. Eftersom augusti månad tidigare år inneburit att så mycket som 80 ton makrill tagits upp är bedömningen att kvoten antagligen överskridits för i år. Konsekvensen blev att tillsynsmyndigheten valde att förbjuda fiske med krokredskap och med nät vars maskstorlek är mellan 50 och 70 millimeter under resten av året. Det innebär att inte det inte heller går att fiska torsk och gråsej. I och med förbudet så har tagit Havs- och Vattenmyndigheten med ett penndrag tagit bort deras möjlighet till försörjning, menar Bengt Andersson.

– Det är märkligt. För vår del innebär det här ett totalstopp. Vi kan ju inte fiska alls.

Inne i en samlingslokalbland sjöbodarna har flera fiskare samlats för att berätta om problemen. Förutom Bengt Andersson finns här hans pappa Lennart Andersson, som äger båten Maudan och Tommy Svensson och Rune Karlsson som tillsammans har båten Bris.

Även Hans Hamrén, som i vanliga fall utgår från Skärhamn där hans båt Hanna ligger, har åkt hit för att berätta om problemen.

– Vi har försökt prata med Havs- och Vattenmyndigheten men de lyssnar aldrig på oss om någonting, säger Hans Hamrén.

ANNONS

Rune Karlsson bryter in: – Alla har alltid sagt att det ska värnas om det kustnära, småskaliga fisket. Nu slår de undan benen för det fullständigt. Det är otroligt det här. Vi trodde det var ett skämt först, säger han och medhåll av de andra.

Hade Havs- och vattenmyndighetenkunnat definiera vilken storlek på krok som förbudet gäller hade situationen varit mycket annorlunda, enligt fiskarna. Men svaret från myndigheten, enligt Hans Hamrén, är att det inte går att göra skillnad.

– De säger att storleken inte spelar någon roll. Men på de här stora krokarna hugger inte makrillen. Man kanske får upp en makrill varannan säsong. Mer är det inte. När det gäller till exempel trålar finns det ju olika definitioner. Men en krok är en krok, där kan man tydligen inte göra skillnad.

Tommy Svensson och Rune Karlssons båt ligger just nu i Hirtshals i Danmark. I vanliga fall brukar de ligga utanför den danska kusten och fiska torsk vid den här tiden.

– Vi har ju specialiserat oss på det här krokfisket. Men i ett slag tar de bort det. Vad fan ska vi göra? Vad ska vi betala våra räkningar med? Vi får inte in ett öre, säger Tommy Svensson.

ANNONS

Lennart Anderssonhar en individuell fiskekvot för torsk. Han har valt att inte fiska den tidigare under året utan sparat den för att kunna fiska under hösten, när torsken är fetare. Eftersom han inte längre kan fiska den själv får han nu försöka sälja den till någon annan i stället.

– Jag blev ju tilldelad den här kvoten för att kunna göra detta. Jag får försöka överlåta eller sälja kvoten men jag vet inte om det är möjligt, säger han.

ANNONS