Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Fiskebåt sjönk - en person räddad

En fiskebåt sjönk under på söndagsmorgonen strax utanför Skärhamn. En person evakuerades, men miljöräddningen försvårades av kraftig blåst.

Kustbevakningen larmades till Tjörn på söndagsmorgonen. En fiskebåt hade sjunkit några sjömil väster om Skärhamn, efter att den hade tagit in mer vatten än vad pumparna kunde länsa ut. Sjöräddningen var också på plats.

– Kustbevakningens huvuduppdrag är miljöräddning, men det viktigaste är att rädda liv, vilket sjöräddningen gjorde i morse, säger Karin Markhede.

En person evakuerades efter Kustbevakningens insats. 

När det fanns risk för att fartyget skulle börja läcka olja skickades dykare till platsen. Blåsten försvårade arbetet men under söndagskvällen konstaterade man att det fram till dess inte läckt ut någon olja. 

– Vi har varit där och kört med en undervattensrobot. Det har det inte läckt någon olja, säger vakthavande befäl vid Kustbevakningen Kalle Isaksson. 

 – Vi har genom roboten kunnat se att vraket står upprätt, på kölen och ingen olja verkar ha läck ut, säger räddningsledare Mattias Heneborn i ett pressmeddelande.

 – vårt fartyg 316 kommer att finnas på platsen och bevaka att ingen olja läcker ut, säger räddningsledare Mattias Heneborn.

Under måndagen kommer Kustbevakningen att gå ned med en undervattensrobot på nytt för att säkerställa att det inte kommit ut någon olja i havet. Först då kan det bli tal om när båten ska bärgas.