Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/6

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Fiskebåten som sjönk bärgad

Den fiskebåt som sjönk för två veckor sedan utanför Skärhamn bärgades i natt eftersom den hade börjat läcka olja.

Fiskebåten sjönk på morgonen den 25 februari några sjömil väster om Skärhamn, efter att ha tagit in mer vatten än vad pumparna kunde länsa ut. Sjöräddningen evakuerade en person och Kustbevakningen var där med dykare och undervattensrobot för att se så att det inte läckte ut någon olja.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

LÄS OCKSÅ: Fiskebåt sjönk - en person räddad

Nu skriver Kustbevakningen i ett pressmeddelande att båten bärgades natten till onsdag för att båten har börjat läcka olja. Båten innehöll 1,5 kubikmeter diesel och 50 liter hydraulolja samt andra kemikalier som brukar finnas ombord på en fiskebåt. 

– Vi upptäckte i början av veckan att en mindre mängd olja läckt ut och bedömde att det fanns risk för ytterligare oljeläckage. Därför beslöt vi att starta en miljöräddningsoperation. Den för vår personal säkraste metoden var att lyfta upp båten från botten och transportera den till hamn, säger räddningsledare Roger Gebauer i pressmeddelandet.

Ovanligt att Kustbevakningen bärgar

Båten lyftes av Kustbevakningens fartyg kombinationsfartyg KBV 001, som tjänstgör både som miljöskydds- och övervakningsfartyg.

– Det är ovanligt att Kustbevakningen genomför bärgningar. Som regel är det privata bärgningsföretag som anlitas. I det här fallet fanns risk för att olja och andra kemikalier skulle skada naturen och då måste vi agera snabbt eftersom olja kan spridas fort i vatten, säger Roger Gebauer.

Efter bärgningen fraktades båten på en pråm till hamn.

– Det finns alltid risker med en bärgning. I det här fallet låg båten på 37 meters djup och med fiskegarn runt båten som försvårat arbetet. Det fanns också en riskbild med diesel och kemikalier. Lyftet är ett riskmoment i sig men tack vare vår duktiga personal lyckas det bra, säger Jörgen Hansson, befälhavare på KBV 001.