Flera inbrott i husbilar i natt

Flera husbilar och husvagnar har under natten till torsdagen drabbats av inbrott. Två par väcktes av inbrottstjuven när de stod parkerade i Kungälv. Nu varnar polisen campinggäster i regionen.
– Vi kan inte utesluta att det är samma gärningsman, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i region väst.

ANNONS

Det var vid tre-tiden natten till torsdag som flera husvagnsägare och husbilsägare drabbades av inbrott. Först vid Marstrand och sedan inne i Kungälv.

– Tittar man krasst skulle det kunna vara samma gärningsman eftersom det är en halvtimme emellan, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i region väst.

Vaknade av tjuven

Ett tyskt par som stod parkerade vid Marstrand vaknade under natten av att någon tagit sig in i deras husbil. Tjuven blev upptäckt men fick med flera klädesplagg därifrån.

Vittnen på platsen ska ha sett någon springa från platsen, men ingen har gripits.

Bara en halvtimme senare vaknar ett annat tyskt par av att någon bryter sig in i deras husvagn som står parkerad vid ett vandrarhem inne i Kungälv.

ANNONS

– Från dem som stod parkerade vid vandrarhemmet var det pengar som stals, säger Christer Fuxborg.

Ägarna ska enligt polisen blivit så skärrade att de har svårt att redogöra för hur tjuven såg ut.

Fler stölder på samma plats

Senare upptäcktes fler stölder från husbilar och husvagnar på samma uppställningsplats.

– Det är tre stycken alltså som fått påhälsningar där i natt. Men det kan blir fler som upptäcker under morgonen om ryktet går bland de som står där, säger Christer Fuxborg.

Polisen har skrivit två anmälningar gällande grov stöld.

"Tråkig trend"

Nattens händelser är inte de enda inbrotten som drabbat campinggäster den här sommaren.

– Det är en tråkig trend som fortsätter. Vi vet inte riktigt om det är ligor men av erfarenhet har vi haft problem med ligor som åker runt i Europa och passar på och gör inbrott.

LÄS MER:Sju husbilar på camping hade inbrott

Polisen har försökt varna campinggäster genom flygblad på färjor och skyltar på rastplatser.

– Vi har haft bekymmer trots kampanjer med flyers på Stena Line, som campinggäster använder för att ta sig till Sverige. Men sen läser man väl kanske inte tidningar i det landet man besöker, man slappnar av och har semester i stället, säger Christer Fuxborg.

Själv utsatt för inbrott

Han vet hur det känns att bli utsatt efter att han själv fick inbrott i sin husbil för några år sedan.

ANNONS

– Vi blev av med kreditkort och pengar. Min fru ville inte åka husbil flera år efter det, säger han.

Men det finns åtgärder för att undvika inbrott. Förutom att byta till säkrare lås kan ett spännband kommat till hjälp. Ett tips han själv fick efter att han drabbats.

– Man kan ha spännband inne så det blir svårt att öppna dörren. Alla dörrar går utåt, så om man manipulerar låset med att sätta fast spännband med något på insidan kan du inte öppna dörren. Då blir det motstånd för tjuven att ta sig in.

ANNONS