Under helgen drabbades Munkedal, Sotenäs och Lysekil av nätverksproblem.
Under helgen drabbades Munkedal, Sotenäs och Lysekil av nätverksproblem. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Flera kommuner i Bohuslän drabbades av it-haveri

I helgen drabbades Munkedal, Lysekil och Sotenäs av it- och telefonistörningar. Under måndagen kvarstår problem med att koppla samtal för kommunernas respektive kontaktcenter – i övrigt ska problemet vara löst.

ANNONS

Under fredagen publicerade Munkedals kommun tillfälliga telefonnummer till olika verksamheter inom omsorgen, som hemtjänst och hemsjukvård. Orsaken var nätverksproblem med de ordinarie numren. Även mejlfunktionen var drabbad.

Både Sotenäs och Lysekil påverkades i samma utsträckning av it- och telefonistörningarna.

Enligt Anders Siljeholm, it-chef på Lysekils, Sotenäs och Munkedals kommuner, fick servrarna problem sent under fredagen. Däri ingår telefonin. Fram på lördagen fick beredskapen igång systemet.

Ska utredas

Under måndagen kvarstår vissa problem för kommunernas kontaktcenter.

– Det som var omöjligt att lösa i lördagsnatt var hänvisningarna till att folk är på semester. De som inte ska vara kvar håller vi på att ta bort, säger Anders Siljeholm.

ANNONS

Han säger också att en utredning pågår för att ta reda på vad problemen beror på. Enligt standardrutin är en incidentrapport inskickad till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

– Vi ser inget brottsligt bakom. Precis som på en bil kan saker gå sönder. Men det är väldigt oturligt att det händer på en fredag mitt i den högsta semesterperioden, säger Anders Siljeholm.

ANNONS