Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: isabell Höjman/TT

Flera läkare missade barnets medfödda fel

Fyra gånger besöktes läkare under knappt ett och ett halvt år. Samtliga gånger hävdade läkare att barnets undervikt berodde på kosten. Det visade sig dock att barnet hade ett medfött fel på andningsmuskeln, diafragman.

Vid upprepade tillfällen vände sig föräldrarna till vårdcentralen som ligger i Bohusläningens område. När fast föda först introducerades blev barnet förstoppat och viktuppgången avstannade. Vid samtliga vårdbesök hävdade läkarna att problemen berodde på barnets kost.

Mellan maj 2016 och september 2017 sökte föräldrarna vård vid fyra tillfällen. Vid ett besök 2017 uppgav föräldrarna att barnet hade tungt att andas, men läkaren som undersökte barnet hittade inget fel. Barnet bedömdes ha en virusinfektion.

Hade ett diafragmabråck

Först i januari 2018 hittades problemet: ett så kallat diafragmabråck. Något som innebar att mjälten och tarmarna låg i bröstkorgen.

Enligt barnets pappa var barnet vid besöket i januari 2018 blekt och svagt. Pappan säger att man inte fick något annat råd än att behandla med Omeprazol, ett läkemedel som minskar produktionen av magsyra. Föräldrarna valde då att vända sig till Näl.

Skickades till Göteborg

Efter en undersökning skickades barnet akut till Sahlgrenska i Göteborg för operation.

Föräldrarna anmälde vårdcentralen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Efter att ha utrett ärendet menar IVO att barnet fick en adekvat hälso- och sjukvård, men betonar samtidigt vikten av att över tid ompröva ett medicinskt ställningstagande och lyssna på föräldrars oro.