Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det är kallt vid tågspåren vilket försvårar arbetet med att åtgärda fel. Arkivbild. Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT
Det är kallt vid tågspåren vilket försvårar arbetet med att åtgärda fel. Arkivbild. Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Flera tåg inställda efter problem vid Göteborg central

Ett stort antal tåg ställs in, på flera olika sträckor, till och från Göteborg.
Orsaken var ett spårfel, som på fredagsmorgonen var uppklarat – efter att arbetet dragit ut på tiden på grund av kylan.
– Det är alltså vädret som spelar in – Kung Bore helt enkelt, säger Sofia Lindahl, presskommunikatör på Trafikverket.

Tidigt på fredagsmorgonen var rälsbrottet vid Göteborg central uppklarat, även om vissa tåg fortsatt ställs in dagen ut. Dessförinnan hade tågtrafiken påverkats av felet sedan onsdagen.

Till en början påverkades avgångarna endast marginellt, men det märks av tydligare sedan tåg fått ledas om efter dödsolyckan i Uddevalla under onsdagseftermiddagen.

– Efter det omfattande felet i Uddevalla, och den tragiska olyckan, är det ännu mer påtaglig belastning på trafiken in och ut från centralen, säger Sofia Lindahl, presskommunikatör på Trafikverket.

Det riskerar att bli köbildning vid Göteborg central, och utöver förseningar har alltså flera avgångar börjat ställas in sedan torsdagsmorgonen.

– Vi uppmanar alla som är ute och reser att ha tät kontakt med information från tågbolagen och tågoperatörerna. Man får vara observant på det som ropas ut på perrongen.

”Trafiken rullar, så det är inte totalstopp, men man får vara beredd på vissa förseningar och ta i lite tidsmässigt om man ska resa”, säger Sofia Lindahl, presskommunikatör på Trafikverket. Bild: Trafikverket / Pressbild
”Trafiken rullar, så det är inte totalstopp, men man får vara beredd på vissa förseningar och ta i lite tidsmässigt om man ska resa”, säger Sofia Lindahl, presskommunikatör på Trafikverket. Bild: Trafikverket / Pressbild

Kallt väder försvårar arbetet

Arbetet inleddes för att åtgärda spårfelet, även om det går långsammare än normalt

– Det är bekymmersamt när det är så låga temperaturer som det är nu. Det är alltså vädret som spelar in – Kung Bore helt enkelt, säger Sofia Lindahl.

Det är svetsningen vid arbetet som blir särskilt svår, menar hon.

– När man svetsar när det är kallt behöver man vidta väldigt stora försiktighetsåtgärder, och det ska också bli hållbart och bra. Det gör att arbetet tar mycket, mycket längre tid än vad det normalt hade gjort.

Sofia Lindahl säger att det arbetas intensivt med alla tillgängliga resurser. Samtidigt behöver personal också arbeta uppe i Uddevalla, efter olyckan där.

Störningar på torsdagsmorgonen

På torsdagsmorgonen har tåg ställts in på fyra sträckor till följd av spårfelet: Strömstad-Göteborg, Säffle-Göteborg, Älvängen-Göteborg och Vänersborg-Göteborg.

– Det går ersättningstrafik på vissa ställen, men som alltid får vi hänvisa till vår reseplanerare för att söka sin resa, säger Sofia på Västtrafiks störningsjour.

Störningarna på torsdagsmorgonen är omfattande och påverkar alltså flera tåg till och från Göteborg.

– Det gäller både kortare och längre sträckor, så jag får nog uppmana att man söker upp sin resa.

Inställda tåg efter dödsolycka

Även på sträckan Uddevalla C-Vargön väntas tågtrafiken påverkas en längre tid. Detta på grund av olyckan mellan en lastbil och ett tåg på onsdagseftermiddagen, då två personer dog.

Under kvällen och natten har fokus legat på räddningsarbete och krisarbete, säger Sofia Lindahl på Trafikverket.

– Sedan kommer det också att bli bärgningsarbete. Vad jag förstår är det ganska komplicerat, då det är svårt med vägar och infrastruktur runt omkring platsen.

Tågtrafiken är helt stoppad förbi olycksplatsen, och tågen som skulle ha gått där leds om.

– Vi har folk på plats som, nu när det blivit ljust, ska försöka bedöma hur stora skadorna är och hur lång tid arbetet kommer att ta.