Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Under fjolårets Hönökonferens blev flera flickor sexuellt ofredade av en 21-årig man på ett kristet nattcafé. På bilden är Hönö till höger och Öckerö till vänster. Bild: Robin Aron
Under fjolårets Hönökonferens blev flera flickor sexuellt ofredade av en 21-årig man på ett kristet nattcafé. På bilden är Hönö till höger och Öckerö till vänster. Bild: Robin Aron

Flickor sexuellt ofredade på på kristet café – åtal väckt

Under fjolårets Hönökonferens, en konferens som arrangeras av Hönö missionskyrka, ertappades en man med att sexuellt ofreda flera minderåriga flickor. Nu höjer arrangörerna säkerheten inför årets konferens.

Hönökonferensen är en frikyrklig konferens som varje sommar samlar runt 8 000 personer i olika åldrar. Under fjolårets konferens blev flera tonårsflickor sexuellt ofredade av en 21-årig man.

Händelserna ska ha inträffat på ett kristet nattcafé på Öckerö. Enligt åtalet ska mannen vid flertalet tillfällen under kvällen ha ofredat ett tiotal kvinnor på dansgolvet. I förundersökningen framgår att flickorna sprungit ut till vakterna, som var medlemmar från kyrkan, och berättat vad som hänt. Vakterna ska då ha konfronterat mannen, men den tilltalade ska snart ha varit tillbaka på dansgolvet.

– Plötsligt står han bakom mig och tar på höfterna och sedan ner mot rumpan. Det var väldigt obehagligt och läskigt, berättar en av flickorna.

Fyra av flickorna valde senare på kvällen att göra en polisanmälan. Av vad som framgår från förundersökningen vill flera av de andra flickorna inte att deras föräldrar ska få veta vad som har hänt.

Nu åtalas mannen för fyra fall av sexuellt ofredande vid Göteborgs tingsrätt.

– Det har inte rört sig om ett tillfälle utan det handlar om flera olika skeenden under kvällen. Alla målsäganden berättar om liknande händelser, säger åklagaren Joanna Larsen till tidningen.

Den 21-årige mannen nekar till alla anklagelser.

Säkerheten ska öka

Inför sommarens konferens har Anders Marklund, som är konferensledare och pastor i Hönö Missionskyrka, lovat att säkerheten höjs.

– Det som hände är absolut helt oacceptabelt. Det är bra att flickorna gör en anmälan. Vi har vidtagit säkerhetsåtgärder inför årets konferens.

Ett område där kyrkan uppger att de har jobbat med säkerheten är under förbönssituationer, som den åtalade mannen var en del av under fjolårets konferens.

– Alla som finns med i sådana sammanhang ska ha en utbildning av oss, så långt det är möjligt. Vi har bland annat satt in ett extra seminarium för personer som ska finnas med vid sådana sammanhang så att de får riktlinjer för hur de ska agera, säger Anders Marklund.

På årets nattcafé kommer skyddsvakter att finnas på plats under de kvällar som Nimbuskyrkan väntar flest besökare.. Bild: Ulf Börjesson
På årets nattcafé kommer skyddsvakter att finnas på plats under de kvällar som Nimbuskyrkan väntar flest besökare.. Bild: Ulf Börjesson

Även Nimbuskyrkan som ansvarar för nattkaféet på Öckerö har sett över sina säkerhetsrutiner.

– Vi har blivit tydligare med vad vi är. Vi är en frikyrka som anordnar ett nattcafé i en vanlig gudstjänstlokal, det är inget disco, säger Dick Simonsson, Nimbuskyrkans ordförande.

Nimbuskyrkan har även anlitat ett säkerhetsföretag. Under sommarens konferens kommer det att finnas ordningsvakter på plats under de kvällar som caféet väntar flest besökare.

– Efter vad som hände i fjol har vi varit beredda på att stänga ner alltihop, men vi ska fortsätta att hålla öppet eftersom vi har fått så många önskemål om det, säger Dick Simonsson.

Åtgärder kritiseras

Men kyrkans åtgärder för att öka säkerheten har kritiserats för att vara bristfälliga. En källa till tidningen menar att Missionskyrkan har brustit i sitt ansvar och försökt att frånsäga sig sitt ansvar.

– I fallet förra sommaren uppmanades tjejerna själva att anmäla mannen. Istället för att en vuxen person höll fast mannen i fråga och ringde 112 fick tjejerna alltså själva stå två timmar i kö till 114 14. Missionskyrkan har sedan inte velat ha något säkerhetssamarbete och skyller bara på den andra kyrkan, uppger källan.

Kyrkan har även kritiserats för att förlita sig på att medlemmar ska kunna hantera säkerheten för ett det stora antalet deltagare.

Kritik som Anders Marklund skjuter undan:

– Vi står i kontakt med ett vaktbolag. Vi övervägde att anställa ordningsvakter till sommarens konferens men bedömde att det inte behövs. Men om den bilden skulle ändras så kommer vi att lösa det.