Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Stefan Bennhage / Janerik Henriksson
Bild: Stefan Bennhage / Janerik Henriksson

Fortsatt ökning av coronafall i NU-sjukvården

Under helgen har ytterligare några fall av coronasmittade bekräftats i NU-sjukvården och antalet patienter har sedan en tid tillbaka legat på en långsamt stigande nivå. NU-sjukvården menar att allmänheten måste vara fortsatt försiktig.
– Antalet patienter är ett resultat över hur duktiga vi är, säger kommunikationschefen.

Sedan i lördags har NU-sjukvården bekräftat ett fåtal nya fall av patienter som är smittade av coronaviruset. Niklas Claesson, kommunikationschef inom NU-sjukvården, beskriver ökningen som ”långsam och stabil” och än så länge har de inte sett några drastiska förändringar.

– Vi kommer nog se en liknande ökningen en tid framöver. Det som är viktigt är att allmänheten fortsätter följa de restriktioner som finns och inte träffas i stora folksamlingar. Vi måste hålla den här långsamma ökningen så länge som möjligt, säger han.

Slappare inställning

I media har det den senaste tiden pratats om att den allmänna uppfattningen är att coronaviruset har lagt sig och att många därför tar restriktionerna på mindre allvar. I synnerhet i storstäderna har man under helgerna kunnat se ett högre uteliv på restauranger och krogar än för några veckor sedan.

Men detta är ingenting som de har märkt av på NU-sjukvården i antalet patienter.

– Vi ser ju bara patientantalet, och det har inte ökat mer än vad vi har förväntat oss. Och vi förstår att det kan vara svårt att veta exakt vad som gäller, i och med att det rapporteras så mycket i media. Men det är fortsatt viktigt att följa restriktionerna, säger Niklas Claesson och fortsätter:

– Antalet insjuknande i corona är ju ett resultat på hur duktiga vi som samhälle är. Det kan låta krasst, men så är det.

Särskild uppmaning

I synnerhet under helger och allmänna högtider har det kanske varit extra svårt att undvika umgänge med familj och närstående. Detta är någonting som Niklas Claesson vill rikta särskild uppmärksamhet emot inför de stundande valborgs- och första maj-firandena.

– Nu inför veckans helger och högtider så är det extra viktigt att tänka sig för innan man umgås i stora grupper och verkligen följa de restriktioner som finns. Jag förstår att man vill träffa sina nära och kära, men då kan man kanske försöka göra det på andra sätt.

Inneliggande patienter i Västra Götalandsregionen

Klockan 11 den 17 april hade Västra götalandsregionen 347 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 84 på intensivvårdsavdelningen (IVA).

NU-sjukvården:

54 personer, varav 13 på IVA

Sahlgrenska Universitetssjukhuset:

185 personer, varav 41 på IVA

Sjukhusen i Väster:

41 personer, varav 9 på IVA

Skaraborgs sjukhus:

28 personer, varav 10 på IVA

Södra Älvsborgs sjukhus:

39 personer, varav 11 på IVA