Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Fortsatt ökning av covidpatienter i NU-sjukvården

Antalet patienter som vårdas för konstaterad covid-19 inom NU-sjukvården fortsätter att öka – samtidigt som resandet snart släpps fritt inom Sverige.
– Därför har vi ett viktigt medskick om att ta alla rekommendationer på största allvar, säger Niklas Claesson, kommunikationschef inom NU-sjukvården.

På onsdagen vårdades 44 patienter för covid-19 inom NU-sjukvården, varav fyra vårdades på Iva. Dagen innan, på tisdagen, var siffrorna 41 respektive fyra. Antalet patienter som behöver intensivvård är stabilt, men för övriga som behöver sjukhusvård går siffrorna alltså upp, vilket de gjort senaste veckan.

– Vår bedömning är att det är tillfälligheter. Vi ser inga tecken på ökad smittspridning i Fyrbodal, säger Niklas Claesson.

För övriga regionen minskar antalet allvarligt sjuka. Förra veckan konstaterade Västra Götalandsregionen på en pressträff att Fyrbodal nått sin topp vad gäller patienter som behöver sjukhusvård.

“Hack i kurvan”

– Det tror vi också. Vi bedömer att vi nådde toppen i början av maj och att vi är i en långsam nerförsbacke, även om den senaste veckan visat en ökning igen. Bedömningen är att det är ett hack i kurvan.

På lördag ändras Folkhälsomyndighetens reserekommendationer och resandet i Sverige släpps fritt. NU-sjukvården räknar med att det kommer innebära att betydligt fler rör sig i vårt område. Man har, enligt Claesson, beredskap för detta i form av lediga platsen inom karantäns- och epidemivård för att kunna ta hand om de som blir svårt sjuka i covid-19.

“Viktigt medskick”

– Samtidigt närmar vi oss semesterperioden då våra medarbetare ska ha en välförtjänt sommarledighet efter den här våren, så det vore väldigt olyckligt om kurvorna gick upp igen. Därför har vi ett viktigt medskick om att ta alla rekommendationer på största allvar. Riskgrupper ska absolut inte utsätta sig för smittorisk eftersom de löper störst risk för att bli så dåliga att de behöver sjukhusvård.

Dock dröjer det cirka två veckor innan vi kan se om det fria resandet påverkar smittspridningen.

Antal slutenvårdade patienter

Den 10 juni kl. 10:00 fanns det totalt 228 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 57 på intensivvårdsavdelning (IVA), på sjukhusen i Västra Götalandsregionen.

NU-sjukvården:44 personer varav 4 på IVA

Sahlgrenska Universitetssjukhuset:103 personer varav 34 på IVA

Sjukhusen i Väster:7 personer varav 2 på IVA

Skaraborgs sjukhus:32 personer varav 10 på IVA

Södra Älvsborgs sjukhus:42 personer varav 7 på IVA

Källa: VGR Data och analys