Smittostatistik för de senaste veckorna från Västra Götalandsregionen.
Smittostatistik för de senaste veckorna från Västra Götalandsregionen. Bild: VGR

Fortsatt smittoökning i Västsverige

Trenden med en långsamt negativ utveckling där smittspridningen av covid-19 fortsätter öka i Västra Götaland fortsätter för fjärde veckan i rad.

ANNONS
|

Varje torsdag publicerar Västra Götalands smittskydd en veckorapport med den senaste statistiken över pandemins utveckling i regionen.

Enligt den senaste rapporten höll de senaste veckornas negativa trend i sig även under förra veckan, då 494 personer smittades jämfört med 339 under veckan innan.

Men i sjukvården är läget fortsatt relativt lugnt, säger NU-sjukvårdens kommunikationschef Niklas Claesson.

– Det är inte en jätteökning, men ändå en tydlig ökning. Men det är ingenting vi märker av inom sjukvården just nu.

Låg spridning bland äldre

Smittspridningen sker enligt Västra Götalandsregionen just nu främst i yngre åldersgrupper, vilket troligen gjort att belastningen på vården inte blivit märkbart högre. I riskgruppen av befolkningen som är över 70 år ska smittan ha legat på en konstant låg nivå de senaste veckorna.

ANNONS

Statsepidemiolog Anders Tegnell presenterade på torsdagen även nya åtgärder, som uppmanar anhöriga till en person med konstaterad coronasmitta att gå i karantän.

Klart flest nya fall i Sverige drabbar just nu Stockholm, och i Västra Götalandsregionen är ökningen större i Sjuhärad och Skaraborg än i Fyrbodal, där dock Strömstad likt under förra veckan sticker ut med 10 nya fall.

– Det är tydligt att det inte är i Fyrbodal smittspridningen sker just nu, säger Niklas Claesson, som också betonar uthållighet med alla de rekommendationer om handhygien och social distansering som varit myndigheternas tydligaste mantra under pandemin.

– Det är det som är avgörande för att vi ska klara oss igenom det här.

Sjukdomsfall i covid-19 under vecka 39/totalt

Uddevalla: 1/482

Lysekil: 4/114

Sotenäs: 1/131

Munkedal: 0/68

Tanum: 1/77

Färgelanda: 0/50

Orust: 4/64

Strömstad 10/101

LÄS MER:Här ökar smittotalen i Bohuslän

ANNONS