Fredriks fina gest – skänker hjärtstartare till bestulen förening

Efter att ha läst om den fräcka stölden kontaktade Fredrik Edvardsson från Uddevalla hamnföreningen på Klädesholmen med ett erbjudande. I förra veckan överlämnade han sin gåva, en ny hjärtstartare till föreningsmedlemmarna som han och en kollega då samtidigt passade på att utbilda i hjärt- och lungräddning.

ANNONS
|

Det var i slutet av november förra året som styrelsemedlemmarna i hamnföreningen upptäckte att någon stulit deras hjärtstartare som satt på väggen utanför lokalen på Klädesholmen.

Marie Andersson, ordförande för föreningen, berättade därefter för ST-tidningen hur hon i bestörtning efter stölden gick hem och skrev ett meddelande på Facebook där hon ifrågasatte hur någon kunde sjunka så lågt att man stal något som faktiskt räddar liv.

Räddades av rådiga kolleger

En som snubblade över inlägget var då den 39-årige Uddevallabon Fredrik Edvardsson, som själv drabbades av plötsligt hjärtstopp i maj förra året. Tack vare just en hjärtstartare och rådiga kolleger slutade dock allt väl.

ANNONS

– Hade det inte varit för mina kollegor, som gjorde hjärt- och lungräddning på mig, hade jag kanske inte levt i dag, berättade Fredrik, som plötsligt ramlade ihop när han skulle lotsa gods inne på en terminal i Göteborg, för tidningen i december.

Fredrik Edvardsson bestämde sig därför när han såg inlägget att kontakta föreningsmedlemmarna för att genom sin firma skänka dem en hjärtstartare och tillsammans med en kollega även erbjuda dem kostnadsfri utbildning i hjärt- och lungräddning.

Bara glad att få hjälpa till

I torsdags i förra veckan överlämnade de sin hjärtliga gåva till hamnföreningen.

– Det var en jättebra utbildning. Jag har själv visserligen hyfsat bra koll på just hjärt- och lungräddning, eftersom jag i min yrkesroll som lärare genomgår en sådan utbildning vart tredje år. Däremot lärde jag mig en massa nytt om hjärtstartare, som hur de fungerar eller inte, som jag inte hade en aning om, berättar Marie Andersson.

Fredrik Edvardsson är själv bara glad att få hjälpa till.

– Jag har ju som sagt min egen historik att referera till och så var det väldigt kul att till slut få träffa föreningsmedlemmarna som jag haft ganska mycket kontakt med via mejl och telefon sedan december.

LÄS MER:Fredrik fick hjärtstopp – skänker hjärtstartare till bestulen förening

ANNONS