Fyra brandlarm inom en timme

Det är ingen tvekan om att det är torrt i markerna. Under torsdagen kom fyra larm om gräsbränder på olika ställen i Bohuslän inom loppet av en timme.

ANNONS
|

Det första larmet kom från Orust, klockan 12:55 på fredagen, om att det brann i terrängen vid Svanesund. Det handlade om en yta på mellan 700 och 1 000 kvadratmeter som brann. I närheten, och i vindens riktning fanns ett hus. Men huset klarade sig utan skador.

– De hade kunnat gå värre om de inte hade märkt det såpass snabbt, hade de ringt tio minuter senare hade det kanske sett annorlunda ut, säger Hans Blom, räddningschef i beredskap på Orust.

En halvtimme efter att larmet kommit in hade räddningstjänsten läget under kontroll och hade ringat in branden.

– Det låg nära vägen och var lätt att komma till. Vi hade lite tur också, det fanns en gärdesgård i ena ändan som bromsade upp lite. Nu är det bara eftersläckning, säger Hans Blom.

ANNONS

13:14 kom nästa larm. Och då gällde det ett område vid Hovhult i Uddevalla som brann. Den branden ska dock ha varit av liten omfattning och räddningstjänsten kunde åka tillbaka inom en kvart.

Bara sju minuter senare, 13:21, kom ytterligare ett larm. Denna gång från Strömstad där det brann i gräset vid Strömstad gymnasieskola. Det handlade om en mindre yta på cirka 20 kvadratmeter som snabbt kunde släckas av räddningstjänsten.

13:50 kom det fjärde larmet, och nu var det i Uddevalla igen. Denna gång visade det sig dock inte vara någon gräsbrand. En inringare hade sett rök från berget vid Östraboskolan, men när räddningstjänsten kom dit fann de en kontrollerad eldning i en tunna och kunde återvända utan att göra något.

Strax efter 14 kom ett femte larm, om en bilbrand på 44:an vid Herrestad.

LÄS MER:Bil fattade eld under färd

ANNONS