Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gasbuss brann vid Hjalmar Brantingsplatsen

En gasbuss började brinna vid Hjalmar Brantingsplatsen på fredagen. På grund av explosionsrisken spärrades ett stort område runt Hjalmar Brantingsplatsen av under eftermiddagen.
– Hela bussen var mer eller mindre övertänd, säger Stefan Karlsson, insatschef vid räddningstjänsten Storgöteborg.

Larmet om en brinnande gasbuss vid Hjalmar Brantingsplatsen på Hisingen kom 12.33 på fredagen och ett stort räddningspådrag larmades till platsen.

När räddningstjänsten kom till platsen var bussen redan övertänd och beslut togs om att låta den brinna.

– Det finns system som släpper ut gasen vid brand så man inte får kärlsprängningar. Så det var ett aktivt beslut att låta allt brinna upp egentligen och jobba med stort säkerhetsavstånd, säger Stefan Karlsson.

På grund av explosionsrisken spärrades ett stort område av och påverkade både kollektivtrafik och biltrafiken i stora delar av Göteborg som följd.

För att undersöka temperaturen vid gasbehållarna skickades en drönare upp i luften och när släckningsarbetet väl inleddes gjordes det i skydd av barriärer bestående av byggnader och räddningstjänstens egna fordon.

– Vi vill inte exponera någon personal för eventuellt splitter eller tryckvåg. Det är därför vi jobbar med skydd, säger Stefan Karlsson.

Vid 15.30 hade räddningstjänsten lämnat platsen. Nu ska det utredas varför bussen, som stod utan passagerare på en uppställningsplats, började brinna.

– Men det har gått bra. Vi har inga personskador, säger Stefan Karlsson.

Lundbyleden avspärrad

Hjalmar Brantingsplatsen spärrades av under släckningsarbetet, vilket fick stor påverkan på trafiken.

Inledningsvis var Hjalmar Brantingsplatsen indragen för samtlig kollektivtrafik som i vanliga fall stannar där och trafiken lades om.

Stoppet hävdes vid 15.30.

I samband med insatsen spärrades flera vägar av, bland annat Lundbyleden som stängdes av helt i båda riktningar. Påfarter mot Lundbyleden spärrades också av vid flera viktiga knutpunkter vilket ledde till långsam trafik och långa köer i stora delar av Göteborg.

– Det var väldigt stor påverkan i hela Göteborg, säger Martin Gärdehed, trafikledare vid Trafikverket.

Klockan 14.35 kunde trafiken släppas på helt i båda riktningar på Lundbyleden och vid 15.30 flöt trafiken återigen bra.

– Det var köer i cirka två timmar, men det har lättat upp både på E6 och Lundbyleden. Det rullar på bra, säger Martin Gärdehed.

Vid 15.30 arbetade man med att bärga bussen. Bild: Victor Blomdahl
Vid 15.30 arbetade man med att bärga bussen. Bild: Victor Blomdahl

Uppmärksammad olycka i Stockholm 2019

I mars 2019 utvecklades en explosionsartad brand på en gasbuss i Stockholm, vilket uppmärksammades stort.

Den branden startade när en linjebuss körde in i en barriär som ska hindra höga fordon från att köra in i Klaratunneln i centrala Stockholm. Inga passagerare var ombord på bussen, men föraren skadades i olyckan.

LÄS MER: Buss exploderade vid brand i centrala Stockholm

LÄS MER: Buss exploderade – 69 likadana körs i Göteborg