Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Det ser ut att bli vackert väder i Bohuslän i helgen. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Glädjebesked inför helgen – nu kommer vårvärmen

Våren har varit trögstartad i år. Men till helgen ser den ut att komma på riktigt. – Det ser riktigt fint ut, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på vädertjänsten Foreca.

Efter en lång och envis vinter har våren börjat göra sig påmind runt om i Bohuslän under de senaste veckorna. Den bitande kylan har ersatts av plusgrader och snödrivorna har regnat bort.

Men den riktiga vårvärmen har än så länge lyst med sin frånvaro. Termometern har på de flesta platser haft svårt att nå tvåsiffriga nivåer och många har därför behållit täckjackan på.

Nu kan det bli ändring på det. Prognosen för helgen ser nämligen positiv ut för de som tröttnat på grådiset. Och det vackra vädret väntas börja redan på fredagen.

– Det ser riktigt fint ut. Det blir strålande solsken och temperaturerna börjar bli lite mer vårlika. Det kommer upp till sex – sju grader mitt på dagen, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på vädertjänsten Foreca.

Friska vindar

Christoffer Hallgren, meteorolog på vädertjänsten Foreca..

Han varnar dock för vinden, som väntas komma från nordväst och bli frisk. Den kan nå styrkor på upp till sju meter per sekund.

– Om man vill skippa jackan så gäller det att hitta någonstans där det är lä och slå sig ner där, säger Christoffer Hallgren.

Under natten till lördagen kommer molnen enligt prognosen att tätna till något, och temperaturen falla ner till strax ovanför nollstrecket. Men på dagen kan det bli mer behagligt.

– Molnen ser ut att höjas, och kanske kan solen skina igenom en del då. Luften lär bli mildare och temperaturen kan bli omkring tio grader mitt på dagen. Vinden har då också vridit mot syd och det kommer att kännas lugnare.

Varm söndag

På söndagen väntas lite mer moln dra in över Bohuslän men det finns också chanser till sol mitt på dagen, och temperaturen ser ut att höjas ytterligare.

– Det kan bli tolv grader varmt på sina ställen, men inte ute vid kustbandet. Där blir det kallare eftersom land värms upp snabbare än hav.

Årets varmaste dag?

– Ja, inte i hela landet för vi hade 15 grader i Kalmar häromdagen, men i Bohuslän har vi inte haft så varmt tidigare.

I nästa vecka blir prognosen mer osäker, men temperaturen ser ut att sjunka något inledningsvis. På måndagen kan man räkna med mellan sex och nio plusgrader och sedan aningen lägre.

– Det är inte för intet som det kallas för aprilväder. Det brukar bli en del bakslag, säger Christoffer Hallgren.