Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Johnny Magnusson (M) regionråd Västra Götaland Bild: Stefan Bennhage

Grönblå budget gick igenom trots minoritetsstyre

Alliansen och miljöpartiets budget gick vidare till fullmäktige trots att de inte längre är majoritet i regionen.

Det tidigare majoritetsstyret i regionen Grönblå Samverkan, där Moderaterna, Miljöpartiet, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna ingår, har numera 68 mandat av 149 och styr i minoritet.

På det senaste regionstyrelsemötet var kommande budget en av punkterna. En av de stora utgiftsposterna är akutsjukhusens underskott. Sedan tidigare finns krav på åtgärdsplaner för att de ska få en budget i balans men Socialdemokraterna har varit kritiska till besparingarna.

– I vår budget ger vi ökade resurser till sjukvården istället för besparingskrav, säger Helen Eliasson (S) oppositionens regionråd.

Helen Eliasson (S) gruppledare för Socialdemokraterna regionråd i opposition. Bild: TTELA

Grönblå Samverkan menar däremot att de tillfört fem miljarder de senaste tre åren - men att produktiviteten inte ökat. Deras krav på åtgärder från sjukhusen för att få en budget i balans står kvar.

"Ingen diskussion med andra partier"

Alliansen och Miljöpartiets budget gick igenom regionstyrelsen trots minoritets styret. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna röstade alla på sina egna budgetförslag och reserverade sig till förmån för de.

– Vi får vänta och se hur det röstas i fullmäktige nu. Vi kommer att lägga fram vår budget även där och för inga budgetdiskussioner med något annat parti, säger Helen Eliasson.

Sverigedemokraterna har tidigare öppnat för att stödja en Socialdemokratisk budget om de hittar stöd i budgeten för sina viktigaste frågor.

– Vi förhåller oss inte till dem, va de sagt och gör får stå för dem. Vi har ett bekymmersamt läge efter valet, där inget av blocken fick egen majoritet. Därför hade vi behövt ett blocköverskridande arbete.

"Det ser jag som osannolikt"

Johnny Magnusson (M) regionstyrelsens ordförande är säker på att deras budget även kommer hålla i fullmäktige.

– Det enda som skulle kunna fälla är om S, V och SD går ihop gemensamt, och det ser jag som osannolikt. Jag anser att vi har en balanserad budget, som inte skiljer sig stort från de andra. Den enda budgeten som är avvikande är Vänsterpartiets som vill höja skatten och därför har andra förutsättningar för satsningar, säger han och menar att deras budget till hälso- och sjukvården inte skiljer sig från Socialdemokraterna.

– En sak är vad man säger, en annan vad man gör. Skillnaden mellan våra förslag är att de vill ge mer åt styrelserna och vi till nämnderna – i slutändan är det samma belopp, men olika byråkratier.

Den 27 november ska regionens fullmäktige ta beslut om budgeten.

Ur Grönblå Samverkans budget

*Fortsatt höjd OB-ersättning för personal inom hälso- och sjukvård

*Fortsatt satsning på primärvården, nära vård och fast läkarkontakt för patienter

*FVM - Framtidens vårdinformationssystem. Det nya IT-systemet är tänkt att underlätta för vårdpersonal och invånarnas kontakter med hälso- och sjukvården.

*Satsning på regionens kollektivtrafik, bland annat nya tåg och fler tågstopp i Västra Götaland.

*Fortsatt arbete med Klimat2030

*Investeringar i Naturbruksskolorna

*Nytt växthus och besökscentrum till Botaniska trädgården