Häftiga vyer från Bohuslän blir frimärken

Nu är det klart vilka av svenska folkets Instagrambilder som blir frimärken våren 2017. Två av sju har motiv från Bohuslän­ - sjöbodarna på Smögen och tallskogen i Bullaren.

ANNONS
|

– Det känns jättehäftigt, riktigt roligt, säger Jeppe Gustafsson, från Motala.

Han var på semester i Göteborg i somras, när han tyckte att det väl var dags att åka upp och titta på Smögen, på bryggan, båtarna och sjöbodarna, som han hade hört så mycket om.

På plats inne i hamnen, blev han riktigt tagen av vad han såg.

– När jag stod där... Wow, det var oerhört fint. Det krävs ett visst ljus med lyster också så att det blir bra och det var en sådan dag.

Jeppe är fotograf och har jobbat på tidning i många år men är numera frilansfotograf.

ANNONS

– Jag har blivit publicerad på rätt många ställen under åren, i tidningen och på webben, men på frimärke är lite speciellt, säger han.

Ensom gläds med Jeppe Gustafsson är Mats Abrahamsson (M), kommunalråd i Sotenäs kommun.

– Det är naturligtvis jätteroligt att Smögen blir uppmärksammat. Det är bra för besöksnäringen och jag vet att det är många som väljer det motivet när de är på besök, säger han.

Instagramtävlingen anordnades av PostNord som fick in drygt 20200 bilder, varav flera från Bohuslän och Dalsland. Av dem valdes alltså sju stycken ut för att bli frimärken i maj nästa år.

Den andra bilden som har motiv från Bohuslän har tagits av Monica Thelin. Hon bor i Bullaren och arbetar som företagsrådgivare på bank i Strömstad.

– Fantastiskt roligt, är hennes kommentar.

Hon fotograferar mycket på fritiden och kan sticka iväg med systemkameran på en utflykt bara för att få fotografera. Men den här gången, när bilden blev till, var hon ute för att plocka svamp framåt höstkanten. Det var sent på eftermiddagen och ljuset trängde ner så vackert mellan tallarna.

– Jag fick en ingivelse i stunden och den är tagen med mobilkamera, säger hon.

Det är inte bara Monica som är glad, frimärket kommer också att förgylla hennes mans dag, han är nämligen lantbrevbärare.

ANNONS

– Han får bara dela ut brev med de här frimärkena, skojar Monica.

Samtliga sju vinnare får 5000 kronor var.

– Allt har varit väldigt noga och de har ringt och kollat så att mitt namn är rättstavat. Det kommer ju att stå på frimärket, det är lite fräckt, säger Monica.

En nyfiken älg

De övriga Instagrambilderna som blir frimärken föreställer en nyfiken älg, människor som åker slänggunga, en pappa med sitt sovande barn på axeln, en katt på en brygga vid en sjö och en eka på vattnet.

Tre av motiven har röstats fram av svenska folket, däribland Jeppe Gustafssons och Monica Thelin, de andra fyra av PostNords Frimärksråd.

ANNONS