Hyra ut stuga i Bohuslän – här är fallgroparna du ska undvika

Sommaren närmar sig med stormsteg och många ser då en chans att tjäna några extra tusenlappar genom att hyra ut sin stuga i Bohuslän. Det kan därför vara en bra affär rent privatekonomiskt. Men samtidigt finns det flera fallgropar som du bör se upp med.

ANNONS
|

Många har nog börjat drömma sig bort till sommaren och längtar till juni, juli och augusti. Tänk dig själv en varm sommardag ute på landet eller varför inte en stuga i Bohusläns skärgård? Har du bestämt dig för att den här sommaren ska du hyra ut din stuga så finns det en del saker att tänka på.

Du kan tjäna pengar eftersom det går att hyra ut sitt fritidshus skattefritt för upp till 50 000 kronor per år. Detta beror enligt Henrik Kisterud, kontrollsamordnare på Skatteverket, på två avdrag som görs när det gäller uthyrning av småhus.

– Dels är det schablonavdraget på 40 000 kronor, som gäller per år och bostad, och dels avdraget på 20 procent av bruttointäkterna. Då blir fribeloppet 50 000 kronor för småhus, säger han.

ANNONS

Beloppet har ändrats i omgångar från 2008 då det var 4 000 kronor till 2013 när det var 21 000 kronor. Dock gäller inte summan uthyrning av lägenheter, som ligger på 40 000 kronor.

Det gäller att hålla koll på avdragen för att inte hamna i skatterelaterat trubbel vid uthyrning av sommarstugan.
Det gäller att hålla koll på avdragen för att inte hamna i skatterelaterat trubbel vid uthyrning av sommarstugan. Bild: Henrik Holmberg / TT

Ett exempel kan vara att du hyr ut din villa under tre månader för 10 000 kronor per månad. Hyresintäkten blir totalt 30 000 kronor. Då hamnar inkomsten under schablonavdraget och ska därför inte beskattas. Men om du ska hyra ut ditt fritidshus och uthyrningen kommer över fribeloppet behöver du betala skatt på 30 procent.

– Folk kan tycka att det är krångligt eftersom de inte är vana vid det, säger Henrik Kisterud.

Skulle det däremot vara så att du hyr ut din villa under sex månader för samma pris som ovan kommer hyresintäkten ligga på 60 000 kronor. Du gör då dels ett schablonavdrag på 40 000 kronor och dels ett avdrag på 20 procent av hyresintäkten, som alla med småhus får göra. Kvar blir då 8 000 kronor som tas upp som skattepliktig inkomst av kapital i deklarationen.

Hyra ut via marknadsplats

Det går också att genomföra uthyrningen genom ett förmedlingsföretag. Då ska du som uthyrare ta upp det belopp som du får från förmedlingsföretaget som hyra. Uthyrning genom ett förmedlingsföretag kan vara att hyra ut via en marknadsplats på webben som drivs av ett företag eller om bokningar görs på en marknadsplats, skriver Skatteverket på sin hemsida.

ANNONS

Om företaget hyr ut i eget namn anses de vara hyresgästernas hyresvärd och då brukar företagets namn finnas med på hyresavtalet samt på fakturorna. Om hyran exempelvis är 10 000 kronor och företaget väljer att behålla 4 000 kronor ska du redovisa 6 000 kronor som hyresersättning.

Skulle det däremot vara så att det är du som uthyrare som ses som hyresvärd, och att företaget endast förmedlar uthyrningen, kan du redovisa den avtalade hyran som ersättning.

Det är populärt att turista på västkusten under en eller flera sommarveckor. Den som planerar att hyra en stuga gör klokt i att syna hyresavtalet och fråga om något känns oklart.
Det är populärt att turista på västkusten under en eller flera sommarveckor. Den som planerar att hyra en stuga gör klokt i att syna hyresavtalet och fråga om något känns oklart. Bild: Lasse Edwartz

Håll koll på vem hyresgästen är

Innan du börjar hyra ut din sommarstuga bör du också ha sett över dina försäkringar. Caroline Starck är informationschef på försäkringsbolaget If och hon påpekar att det finns några saker som hyresvärden behöver tänka på - för att slippa obehagliga överraskningar.

– Det finns en risk att det kan bli skador på huset eller inredningen. Ska du bara hyra ut enstaka veckor så kan det räcka med en hemförsäkring. Det som man dock ska ha i åtanke är att om du har gett nyckeln till en person och den tar saker från dig så räknas det inte som stöld, säger hon.

Det räknas alltså inte som inbrott eftersom personen har din tillåtelse att vara där. Därför anser hon att det är viktigt att hyresvärden vet vem hyresgästen är. Det kan därför vara bra att kontrollera identitet genom legitimation eller av tidigare hyresvärdar.

ANNONS

– Man kan även teckna en uthyrningsförsäkring och då ingår allt, om det har skett någon form av skadegörelse eller stöld i huset. Detta även om du valt att släppa in personen.

Det högsta ersättningsbeloppet är då 100 000 kronor och självrisken är 1 500 kronor.

Ansvarsskydd vid skada

– Det kan även vara bra att fråga hyresgästen själv om denne har en hemförsäkring. I den ingår ett ansvarsskydd om hyresgästen nu skulle orsaka en skada, säger Caroline Starck som också tillägger att det kan vara bra att göra en inventarielista över saker som finns i stugan och som hyresvärden kan hävda saknas. Det går också att ta bort värdefulla saker i fall man känner en oro över att något skulle försvinna.

– Om det skulle vara så att hyresvärden hyr ut i större skala kan uthyrningen räknas som en affärsverksamhet och då behöver du teckna en särskild försäkring, avslutar Caroline Starck.

Om hyresgästen skulle vara missnöjd med något vid ankomsten bör den kontakta uthyraren direkt så hyresvärden kan åtgärda problemet. Om problemet kvarstår och man har tecknat ett avtal tillsammans behöver man reda ut konflikten själva. Det skriver Stugknuten på sin hemsida, som är en av många mötesplatser för de som vill hyra ut eller hyra en stuga. Hos konsumentverket kan man också få vägledning om vad som gäller enligt lagen.

ANNONS

Saker att tänka på om du ska hyra ut din sommarstuga:

- Inkomsten från uthyrningen av småhus behöver redovisas genom deklarationen

- Kontrollera dina försäkringar

- Välj hyresgäst med omsorg

- Gör en inventering av bostadens skick och vilka saker du har i den innan du hyr ut

- Lås in värdefulla saker i ett särskilt rum

- Uthyrningsförmedlare erbjuder ofta ett visst skydd till den som hyr ut. Har du inte detta är det du som hyresvärd som är ansvarig för avtal, betalningar och försäkringar

- När du lagt in din annons - kontrollera en extra gång så att du skrivit rätt uppgifter.

Källa: Stugknuten.se/ If.se

Saker att tänka på för dig som hyresgäst:

- Fråga om det är något som känns oklart

- Kontrollera om det pris som avgivits i annonsen stämmer

- Se om du har något avbeställningsskydd (om något skulle hända så att du inte kan resa)

- Be om att få ett hyresavtal och få alla kontaktuppgifter som du behöver

- Kontrollera att ägaruppgifterna på stugan stämmer

Källa: Stugknuten.se

ANNONS