Här är godaste - och giftigaste - tonfisken

Fulfiske, tungmetaller och hormonstörande ämnen. En burk tonfisk kan bjuda på flera obehagliga ingredienser.

ANNONS
|

Tonfisk på burk är billig och näringsrik kost som har blivit en populär träningsdiet. Men fisken kan både innehålla oönskade ämnen och vara fiskad på ett sätt som inte är hållbart, visar ett test som Testfakta gjort på uppdrag av oss.

Bara en av burkarna får grönt ljus av Världsnaturfonden, WWF. Abbas tonfisk är den enda som är MSC-märkt vilket garanterar ett hållbart fiske.

Den gulfenade tonfisken från Callipo får däremot rött ljus och bör undvikas helt enligt WWF.

- Innehållet kommer från olika fångstområden och det är framförallt zon 34 mitt i Atlanten som är extra problematiskt med överfiske och illegalt fiske. Här vet vi också att gulfenad tonfisk plockas upp innan den hinner föröka sig, säger Inger Melander, sakkunnig på WWF.

ANNONS

Callipos tonfisk säljs bland annat via nätbutiken Mathem. Efter att Testfakta kontaktat Mathem plockar man bort tonfisken från sin hemsida.

SE HELA TESTET HÄR:

Övriga fabrikat i undersökningen får gult ljus. Det innebär att det råder osäkerhet kring beståndet, förvaltningen av fisket eller hur själva fiskemetoden påverkar ekosystemet.

- Att bara ett märke av åtta får grönt ljus visar hur illa det ligger till. Det är viktigt att fler producenter certifierar sig och driver utvecklingen mot ett mer hållbart fiske, säger Inger Melander.

Testfaktas kemiska analys visar också att all tonfisk i testet innehåller det hormonstörande ämnet bisfenol A, trots att många producenter redan 2012 sa sig vara på väg att fasa ut ämnet ur sina konservburkar.

Enligt Helen Knutsson, kommunikationsansvarig på Orkla Food, som gör marknadsledande Abba, har just tonfiskprodukterna dragit ut på tiden.

- Vi har varit tvungna att byta leverantör för detta segment. Men vi förväntar oss kunna leverera tonfiskburkar utan bisfenol A under 2016, säger hon.

Halterna är låga i förhållande till dagens gränsvärden. Samtidigt är dessa omdiskuterade och ett totalförbud mot bisfenol A i livsmedelsförpackningar förväntas komma inom de närmaste åren.

Liksom mycket annan matfisk kan tonfisk innehålla tungmetallen kvicksilver. Här skiljer det skiljer en hel del mellan burkarna. Tonfisken från Coop och Callipo innehåller klart mer kvicksilver än övriga fabrikat.

ANNONS

- De ligger lite högre än vad som brukar vara fallet med tonfisk på burk, men det är inga farligt höga halter, säger Per Ola Darnerud, toxikolog på Livsmedelsverket.

Hur smakar tonfisken då? En sensorisk expertpanel fick ge omdömen kring smak, lukt, konsistens och utseende och därefter har Testfakta satt betyg på de olika delarna. Bäst omdömen får den dyra men ur hållbarhetssynpunkt problematiska tonfisken från Callipo. Hur hanterar man detta som konsument?

- Tyvärr går inte alltid smak och hållbart fiske hand i hand. Men fortsätter vi att köpa fisk enbart baserat på smak utan hänsyn till de marina ekosystemen riskerar vi en framtid utan fisk och fiske, säger Inger Melander på WWF.

ANNONS