Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Här är rekommendationerna som blir kvar efter 29/9

”Nästan alla restriktioner slopas 29 september” är rubriken som pyntar löpsedlarna efter tisdagens besked från regeringen. Men vilka rekommendationer blir kvar efter det fjärde steget i regeringens avvecklingsplan? Och vilka är här för att stanna?

Efter tisdagens pressträff stod det klart att en rad restriktioner lyfts i slutet av september.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson meddelade samtidigt att de som är fullvaccinerade mer eller mindre kan släppa alla tankar på restriktioner efter den 29 september.

– Ännu mer återgår till det normala. Är man fullvaccinerad kan man i stora drag leva som vanligt, sa han under presskonferensen.

LÄS MER: Restriktioner slopas – normal vardag i sikte

Behöver nå ut till fler

Men en bestämmelse och några få rekommendationer kvarstår efter att det fjärde steget i regeringens plan för avveckling av restriktioner är taget.

Bland annat kommer råden om att undvika trängsel och att hålla god handhygien alltjämt gälla. Dessutom kommer bestämmelser om möjligheten att anpassa utbildning i skolan ligga kvar.

Rekommendationerna som finns kvar efter 29 september

  • Bestämmelser om att kunna anpassa utbildning i skolan efter rådande smittosituation.
  • Råd om att undvika trängsel, hellre ses utomhus än inomhus och att ha god handhygien.
  • Råd om att stanna hemma vid förkylningssymtom (kommer även finnas kvar efter det sista, femte steget).

Källa: regeringen.se

– Den enskilt största nyttan i det här skedet är vaccinationerna och det är vad vi som region fokuserar på nu. Vi ser att det är fler som behöver vaccineras i alla åldrar, vi har fler som vi behöver nå ut till, säger Jan Kilhamn, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i VGR.

Han berättar också att regionen arbetar med att utveckla organisationen kring vaccinationerna och att man förbereder sig inför ”eventuella extradoser” och nya åldersgrupper.

LÄS MER: Stor glädje efter publikbeskedet: ”Hela branschen jublar”

"Fatta egna medvetna val”

Det finns ännu inget utsatt datum för när det femte steget kan komma att genomföras. Men enligt regeringens avvecklingsplan kommer rådet om att stanna hemma vid förkylningssymtom finnas kvar även efter det sista steget.

– Vi behöver lära oss att leva med att covid-19 finns i samhället. Vad vi behöver göra nu är att fatta egna medvetna val om hur vi beter oss, det är en läranderesa för alla. Det gäller även hur vi hanterar sjukdom och mild sjukdom. Och där finns det fortfarande en klar rekommendation om att stanna hemma när man är sjuk, säger Jan Kilhamn.

Tror du att rådet om att stanna hemma vid milda symtom alltid kommer att finnas kvar?

– Det är omöjligt att svara på, men än så länge är pandemin inte över. Folkhälsomyndigheten och staten har gett uttryck för att det finns en beredskap för att återinföra restriktioner om smittoläget skulle vända.