Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Nu är den preliminära antagningen till gymnasieskolorna i Fyrbodal klar. Bild: JESSICA GOW / TT

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Här är utbildningarna som lockar flest blivande gymnasister

De högskoleförberedande programmen på gymnasiet är populärast att söka i Fyrbodal. När det gäller de praktiska programmen är bygg och anläggningsprogrammet populärast.

– Man kan väl säga att de program som ger möjlighet till studier på högskolan är mer populära än de yrkesförberedande programmen, säger Titti Andersson, teamchef på Fyrbodals kommunalförbund.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Det är 2263 sökande från 14 kommuner som antagits preliminärt till någon av de nationella programmen inom Fyrbodals antagningsområde. 90 procent av de som sökt till gymnasiet har kommit in på sitt förstahandsval.

Den preliminära antagningen görs för att eleverna ska få en indikation på hur de ligger till. Beskedet baseras på höstterminsbetyget så resultatet kan bli ett annat i den slutliga antagningen som baseras på slutbetygen. Dessutom finns det fortfarande möjlighet att ändra sin ansökan.

– I år är det programmet för samhällsvetenskap som är populärast, säger Titti Andersson. Bygg och anläggningsprogrammet är populärast bland de praktiska programmen följt av vårds och omsorgsprogrammet.

Det finns även program som inte är så populära att söka, enligt Andersson. Ett sådant exempel är det humanistiska programmet.

Inom hela Fyrbodalsområdet gäller fritt sök vilket innebär att elever folkbokförda inom de 14 kommunerna är förstahandsmottagna till samtliga utbildningar i samma område – alla konkurrerar med sitt meritvärde.