Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

I Uddevalla testades 16 personer positivt för covid-19 under förra veckan, vecka 42. Det är dubbelt så många som veckan innan. Bild: Stefan Berg
I Uddevalla testades 16 personer positivt för covid-19 under förra veckan, vecka 42. Det är dubbelt så många som veckan innan. Bild: Stefan Berg

Här ökar smittan i Bohuslän

Smittoläget i Västra Götalandsregionen fortsätter att utvecklas åt fel håll. Det är fortsatt Göteborg med omnejd som är värst drabbat, men även i Fyrbodal ökar smittan.

När Västra Götalandsregionen för första gången på fyra månader kallat till presskonferens om coronasituationen i regionen klockan 15.30 på torsdagen var budskapet tydligt.

– Alla som bor i den här regionen måste skärpa till sig ordentligt, upprepade regionens högst ansvarige smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

Smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg, vid Smittskydd Västra Götaland. Bild: Jonas Lindstedt
Smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg, vid Smittskydd Västra Götaland. Bild: Jonas Lindstedt

I samband med presskonferensen publicerades också regionens nya veckorapport över smittoutvecklingen i Västra Götaland, och den negativa trenden från de senaste veckorna med fler konstaterade fall fortsätter.

Totalt 707 nya fall diagnosticerades i regionen under vecka 42, vilket var 140 fall fler än föregående vecka.

Alla som bor i den här regionen måste skärpa till sig ordentligt

Under den pågående veckan har enligt Thomas Wahlberg hittills 496 personer testats positivt, vilket med största sannolikhet sägs innebära att den veckovisa ökningen kommer fortsätta.

De allra flesta nya fallen drabbar fortfarande Göteborg med omnejd, men även Fyrbodal pekades ut av Thomas Wahlberg vid presskonferensen.

– Vi börjar också se en ökning i Fyrbodal och Borås, berättade han.

Fördubbling i Uddevalla

I Uddevalla smittades också mycket riktigt 16 personer under vecka 42, vilket innebar en fördubbling mot veckan innan.

Enligt Thomas Wahlberg är det just nu inte aktuellt med skärpta restriktioner i Västra Götaland, likt de som införts i Uppsala. I stället återkom han till att de gällande riktlinjerna om avstånd, handtvätt och att stanna hemma vid symptom måste följas.

– Det är inte menat som en uppläxning av befolkningen, men vi ser en ökning på alla håll och det är nu vi har chansen att vända detta.

Under onsdagen rapporterades stick i stäv med den ökande smittan att noll patienter vårdades för covid-19 inom NU-sjukvården för första gången sedan mars.

– Jag skulle bli förvånad om nollan håller i sig, kommenterade NU-sjukvårdens kommunikationschef Niklas Claesson.

Nya siffror över antalet inneliggande patienter delas av regionen på måndagar, onsdagar och fredagar.

Sjukdomsfall i covid-19 under vecka 42/totalt

Uddevalla: 16/511

Lysekil: 3/119

Sotenäs: 0/136

Munkedal: 1/71

Tanum: 0/77

Färgelanda: 0/50

Orust: 6/79

Strömstad 4/114

LÄS MER: Här ökar smittan i Bohuslän