Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Mera grönt. Fokus läggs på det vegetariska och ska den kompletteras blir det med klimatsmart kött eller fisk Bild: Christine Olsson/TT
Mera grönt. Fokus läggs på det vegetariska och ska den kompletteras blir det med klimatsmart kött eller fisk Bild: Christine Olsson/TT

Här blir tallriken ännu grönare

Nu ska länsstyrelsen bli grönare. Detta genom en satsning på klimatsmart mat.

Med fokus på vegetariskt och med fisk eller svenskt naturbeteskött som ett komplement ska myndigheten föregå med ett gott exempel.

– Vi har 900 medarbetare och en rad möten, konferenser och representation så det här är en del av det interna miljöarbetet. En viktig bakgrund är att vi tillsammans med Västra Götalandsregionen har tagit fram en klimatstrategi, där vi har tagit på oss en roll att ta ansvar för arbetet. Då är det viktigt att föregå med gott exempel, säger Svante Sjöstedt, klimatstrateg på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Redan tidigare har länsstyrelsen serverat ekologisk och närproducerad mat men nu går man ett steg längre. Och flaskvatten är tabu sedan 2017, nu dricks det bara kranvatten.

– Med den här satsningen bidrar vi både till en minskad klimatpåverkan och höga naturvärden eftersom köttet ska gynna biologisk mångfald, till exempel naturbeteskött, säger Svante Sjöstedt.

Fisken ska naturligtvis komma från ett hållbart bestånd.

– Vi behöver vända på mattriangeln så att inte köttet är basen längre. Och vi vill uppmuntra den livsstil som finns just nu med mer ekologiskt och vegetariskt säger landshövdingen Anders Danielsson, i en kommentar.

Hur det ser ut på övriga länsstyrelser i landet vet inte Svante Sjöstedt.

– Men vi är gärna en förebild som fler kan följa efter.

Mera grönt. Fokus läggs på det vegetariska och ska den kompletteras blir det med klimatsmart kött eller fisk.