Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Vinnare. Vinnarbidraget i arkitekttävlingen Dalslandsstugan 2.0 heter Mellan himmel och vatten och det första exemplaret byggs i Bengtsfors.

Här byggs den nya Dalslandsstugan

Anders Kihlberg bygger den första upplagan av vinnarbidraget i arkitekttävlingen Dalslandsstugan 2.0 - i Bengtsfors. Han planerar ytterligare sex hus i Mellerud, samt husfabrik.

– Det finns en risk att vara först med att bygga Dalslandsstugan 2.0 med tanke på barnsjukdomar men vi lär oss också hur allt fungerar.

Vinnarbidraget heter Mellan himmel och vatten och är ritat av arkitekterna Hampus Berndtson, Jim Brunnestom och Magnus Hellum. Denna moderna variant av Dalslandsstugan ska byggas på det strandnära området Krutkällan i Bengtsfors.

– Det blir den största varianten på 170 kvadratmeter och stommen levereras från en fabrik i Lettland sista dagarna i maj. Samtidigt kommer stommen till det demohus som sätts upp i ekobyn i Dals-Långed, berättar Anders Kihlberg.

I början av april kunde TTELA berätta om Föreningen Framtidsbygder Dalsland-Årjäng-Munkedal och deras initiativ att samordna och delfinansiera bygget av fem hus av vinnarbidraget.

– Tanken är att huset ska byggas i massivt trä, med material från Dalsland och hantverkare som är från landskapet. Det är viktigt att hålla fast vid det lokalproducerade och anknytningen till närområdet, så som det var med den gamla Dalslandsstugan, sa Hampus Berndtson till tidningen i april.

Anders Kihlberg har tillsammans med hälftenägaren Jonas Fred Hell bildat bolaget Dalslands massivhus AB. Företaget har sökt 250 000 kronor i bidrag av föreningen Framtidsbygder.

– Vi kommer att bygga Dalslandsstugan 2.0 i egen regi och sedan sälja det på öppna marknaden. Målet är att hitta en köpare när vi kommer till inredningen så att de får sätta sin prägel på materialval och liknande, säger Jonas Fred Hell.

Huset byggs i korslimträ (tre till fem lager) och i samarbete med arkitekterna. En ny typ av cellulosaisolering ska användas under ytterpanelen, vilket blir som en slags ylletröja på huset. Därför behövs ingen fuktspärr.

Det mesta av huset är tänkt att vara färdigt utvändigt före semestern och helt klart fram mot årsskiftet.

Anders Kihlberg och Jonas Fred Hell har långsiktiga planer på att bygga upp en fabrik för produktion av husstommar i korslimträ men det är en satsning på 60 miljoner kronor.

Innan en finansiering till detta kan lösas levereras husstommarna från andra fabriker, till att börja med från Lettland men även andra husfabriker kan komma på tal, exempelvis i Kongsvinger.

– I väntan på att vi kan bygga våra hus i egen fabrik kommer vi att investera i en cnc-fräs och bredbandsputs så att vi kan skära ut fönster, dörrar och eluttag, berättar Anders Kihlberg.

Dalslandsstugan 2.0 är framtagen för att kunna byggas i olika modulstorlekar, från 112 kvadratmeter upp till 170 kvadratmeter.

Dalslands Massivhus har planer på att bygga ytterligare sex exemplar av den moderna varianten av Dalslandsstugan vid sjönära Sundserud, Åsensbruk där Anders Kihlberg vill bygga nästa ekoby.

– Det är min tanke men förhandlingar pågår och vi måste sälja fem till sex hus i Dals-Långed innan vi har pengar till att påbörja nästa ekoby.

Anders Kihlberg är övertygad om att trä är byggmaterialet för framtiden.

– Enligt Parisavtalet måste vi reducera koldioxid utsläppen och eftersom betong och stål är mycket mer koldioxidkrävande kommer trä att bli stort. Det är bara en fråga om tid.